Landskendt høj får ny bred trappe – men gelænderkrigen er stadig ikke slut

I snart seks år har lokale beboere på Fur på den ene side og myndighederne på den anden trukket tov om et gelænder på gravhøjen Bette Jenses Hyw. Kommunen vil nu opføre en trappe, som ikke kun vækker begejstring

Medlem af Gelænderbanden og tidligere FN-soldat Anton Simonsen har kæmpet for adgang til den fredede gravhøj Bette Jenses Hyw. –
Medlem af Gelænderbanden og tidligere FN-soldat Anton Simonsen har kæmpet for adgang til den fredede gravhøj Bette Jenses Hyw. – . Foto: Tine Maria Winther.

Medlem af Gelænderbanden, den tidligere FN-soldat og nu 80-årige furbo Anton Simonsen, kender en stillingskrig, når han ser en, og han ved, at det er det lange, seje træk, der vinder krigen.

Kampen for at også gangbesværede turister kan komme op på den fredede gravhøj Bette Jenses Hyw uden at falde af undervejs er – undskyld udtrykket – ellers op ad bakke.

Den har, som tidligere beskrevet i Kristeligt Dagblad, stået på i snart seks år og kræver både snilde og udholdenhed fra de mange af øens borgere, som ønsker et sikkert fodfæste til både turister og lokale op ad gravhøjen.

En høj af grus er opført til minde om tidligere kulturminister Mette Bock, der som svoren modstander i gelænderkrigen, besøgte Bette Jenses Hyw i foråret. –
En høj af grus er opført til minde om tidligere kulturminister Mette Bock, der som svoren modstander i gelænderkrigen, besøgte Bette Jenses Hyw i foråret. – Foto: Preben Heide

Flere gange er det gelænder, som en lokal gruppe, der går under navnet Gelænderbanden, har rejst ved trappen op til toppen af højen, igen blevet taget ned af Skive Kommune, som Fur hører under. Kommunen handler på bud fra Slots- og Kulturstyrelsen, som har det argument mod gelænderet, at selvbestaltede installationer ikke hører til på fortidsminder.

Lige i øjeblikket har der været gelænder ved trappen i snart fire uger til glæde for mange af de over 150.000 turister, der hvert år besøger højen, men det kan sagtens være pillet ned, før denne avis er kommet vel gennem trykkeriet.

Der hersker i øvrigt tvivl om, hvorvidt Bette Jenses Hyw overhovedet er en ægte gravhøj, men i hvert fald ligger den smukt og er Limfjordøens højeste punkt.

Herfra kan man i godt vejr, og når man drejer rundt om sin egen akse, se Salling mod syd, Livø mod nord, Mors i vest og Hanherred og Vitskøl Kloster mod øst.

På trods af stillingskrigen er der ros til Skive Kommune fra Anton Simonsen.

”De tager altid gelænderet pænt ned og stiller det lige så nydeligt nede ved museet. Så kan vi bare hente det dernede, skrue 10 skruer i, og så er det oppe igen,” siger han.

Sidst stod det kun i to dage, men nu har det som sagt snart stået der i fire uger.

Og nu er der kommet en ny spiller ind fra højre.

I kommunen har man nemlig søgt og fået tilladelse fra Slots- og Kulturstyrelsen til at opføre en ny trappe på højen, der er så bred, at en dårligt gående besøgende på vej op ad Bette Jenses Hyw kan støtte sig til en pårørendes stærke arm. Men kommunen har glemt at tage Gelænderbanden i ed, og her er man ikke glad for idéen.

”Vi ville gerne have været med på råd,” siger Anton Simonsen, som har set et foto af en lignende bred trappe i naturen, og som synes, at sådan en er ”møj dominerende”.

”Det ser fuldstændig fjollet ud. Jeg tror den trappe er med til at få sagen afsluttet. Slots- og kulturstyrelsen må være kørt trætte af at høre om det gelænder helt ovre på Fur, og hvis de kan komme ud af det på den måde, får de jo fred.”

Om det bliver fred,må tiden dog vise.

”Nu må vi jo se, hvordan den trappe kommer til at se ud på den bette gravhøj. Det håber jeg da, vi bliver spurgt til, men de er godt nok ikke flinke til at tage os med på råd. De er nok trætte af os,” siger Anton Simonsen.

Mange på Fur har taget gelændertanken til sig. I blomsterforretningen på havnen kan man købe små modeller af trappen – med gelænder, og på øen brygges der også en gelændersnaps. Nogle har endda bygget endnu en høj til minde om tidligere kulturminister Mette Bock, der som svoren modstander i gelænderkrigen besøgte Bette Jenses Hyw i foråret.

Den nye høj hedder naturligvis Bette Bocks Hyw, men den har Anton Simonsen ikke meget fidus til.

”Det er bare en bunke sand. Lad være med at bruge tid på det. Nu er det tid til at holde fokus,” siger den tidligere FN-soldat udsendt til Gazastriben.

Ifølge ham er parkeringspladsen foran Bette Jenses Hyw i disse uger fyldt til sidste kofanger. For efterhånden trækker Danmarks mest berømte gelænder lige så mange besøgende til, som den formidable udsigt gør.