Lars samler på russiske ikoner: Det er selve jagten, der gør min hobby sjov

Når jagten går ind på en sjælden russisk ikon, er 51-årige Lars Johannesson helt i sit es. Han samler over hele verden, men han er kræsen i sin smag

Lars Johannesson har samlet på ikoner, siden han var 25 år. I dag har han cirka 35 ikoner i samlingen. –
Lars Johannesson har samlet på ikoner, siden han var 25 år. I dag har han cirka 35 ikoner i samlingen. – . Foto: Jens Welding Øllgaard.

Hvordan er din interesse for russiske ikoner opstået?

Jeg har altid rendt rundt i alle mulige antik- og loppeforretninger i København. For 25 år siden faldt jeg over en lille gudsmoderikon. Jeg havde aldrig set en ikon før, og jeg syntes bare, at den var sød og fin og fascinerende. Sælgeren påstod, at den ikke var specielt gammel, og det kunne jeg ikke forstå, så jeg købte den for 100 kroner. Og så fik jeg den tjekket. Der var dengang et galleri i København, som handlede med ikoner, og ham, jeg talte med, var overbevist om, at det var en 1800-tals-ikon, der var meget mere værd. Efter den vurdering begyndte jeg at undersøge lidt mere om ikoner og fik købt et par stykker mere. Og siden dengang har det bare grebet om sig.

Hvad er det, der er spændene ved at samle på russiske ikoner?

De er utroligt smukke. Jeg er ikke specielt religiøs, men jeg er fascineret af den religiøse historie, fordi den har haft så stor betydning for det russiske folk gennem mange hundrede år. Mange af ikonerne beder folk til, og man tror på, at de kan skabe vidundere og helbrede syge. De er vinduet til det guddommelige, kan man kalde det. Der findes jo ikoner i hele den ortodokse verden, men jeg har valgt kun at fokusere på de russiske. Der er ikke nogen anden årsag til det, end at det var der, det begyndte. Jeg synes også, de græske er rigtig fine, men man er nødt til at begrænse sig. Desværre.

Hvad er en god ikon?

Som det første kigger jeg efter, om den er russisk. Og så går jeg rigtig meget efter motivet. Derefter kigger jeg efter alder, stand og pris. Jeg har valgt at samle på ikoner fra før år 1750, og motivet skal helst være sjældent. Ikoner er jo lavet på mange forskellige måder og i mange forskellige materialer. Langt de fleste er lavet i en udskåret plade af træ med en grundering og farvelaget ovenpå. Så er der også nogle, der er lavet på små stykker lærred, der er limet sammen, der er ikoner lavet på metal, og så er der sølvikoner, selvfølgelig. Men jeg kigger kun efter dem på træ. I dag har jeg omkring 35 ikoner, som jeg har samlet løbende gennem tiden.

Lars Johannessons favorit-ikon forestiller en af de 12 vigtigste bibelske fest-dage i den russisk-ortodokse tro. –
Lars Johannessons favorit-ikon forestiller en af de 12 vigtigste bibelske fest-dage i den russisk-ortodokse tro. – Foto: Jens Welding Øllgaard

Hvilken er din yndlingsikon?

I den russisk-ortodokse tro er der de 12 vigtigste bibelske festdage, som har hver deres ikonmotiv. Jeg har en ikon, som lige præcis symboliserer 1 af de 12 festdage. Den forestiller Jesus på bjerget flankeret af Elias og Moses og de tre apostle forneden. Kristus står på et bjerg, som i vores øjne intet har med et bjerg at gøre. Det er, fordi mange af de russiske ikonmalere levede i områder, hvor der ikke var nogen bjerge. De havde hørt fortællingen om bjerget, men de anede ikke, hvordan bjerge så ud. Så de har bare tegnet et bakket landskab med nogle små træer, og Kristus står selvfølgelig i det guddommelige lys. Det motiv synes jeg er meget, meget fint, fordi det har den historie. I min samling er den klart en af de allervigtigste. Den er supersjælden i den størrelse, standen er fin, og alderen er rigtig god fra begyndelsen af det 17. århundrede. Jeg købte den i Tyskland ved lidt af et tilfælde. Sådan har det tit været. Det er jo selve jagten, der gør min hobby sjov. For når man endelig falder over en speciel ikon, så ved man godt, at man har fat i noget særligt.

Et udpluk af Lars Johannessons ikoner.
Et udpluk af Lars Johannessons ikoner. Foto: Jens Welding Øllgaard