Lise Nørgaard, Muhammed Ali og Jønke. Helge har samlet autografer hele livet

Nogle samler på mønter eller frimærker, Helge Tolmark samler på autografer. Siden han var en stor dreng, har den 80-årige autografjæger samlet godt 40 bøger med kendte menneskers autografer

De fleste kendte er venlige og siger ja, hvis man beder om en autograf, fortæller Helge Tolmark. Han har samlet, siden han var 12-13 år gammel.
De fleste kendte er venlige og siger ja, hvis man beder om en autograf, fortæller Helge Tolmark. Han har samlet, siden han var 12-13 år gammel. Foto: Anne Kiib Larsson.

Helge Tolmark kan huske en dag i 1950'erne, hvor han og hans kammerater stod uden for skuespiller-indgangen i Det Kongelige Teater på jagt efter autografer. Pludselig fik de 13-14-årige drenge øje på "kongen af Det Kongelige Teater", som Helge kalder ham, Poul Reumert. Men skuespilleren sagde nej til at skrive en autograf. 

“Han ville ikke. Vi var selvfølgelig lidt emsige, og til sidst tog han vores bøger og kastede dem ud på Kongens Nytorv,” siger Helge Tolmark, der bor i Skovlunde lidt uden for København.