Lise Nørgaard, Muhammed Ali og Jønke. Helge har samlet autografer hele livet

Nogle samler på mønter eller frimærker, Helge Tolmark samler på autografer. Siden han var en stor dreng, har den 80-årige autografjæger samlet godt 40 bøger med kendte menneskers autografer

De fleste kendte er venlige og siger ja, hvis man beder om en autograf, fortæller Helge Tolmark. Han har samlet, siden han var 12-13 år gammel.
De fleste kendte er venlige og siger ja, hvis man beder om en autograf, fortæller Helge Tolmark. Han har samlet, siden han var 12-13 år gammel. Foto: Anne Kiib Larsson.

Helge Tolmark kan huske en dag i 1950'erne, hvor han og hans kammerater stod uden for skuespiller-indgangen i Det Kongelige Teater på jagt efter autografer. Pludselig fik de 13-14-årige drenge øje på "kongen af Det Kongelige Teater", som Helge kalder ham, Poul Reumert. Men skuespilleren sagde nej til at skrive en autograf. 

“Han ville ikke. Vi var selvfølgelig lidt emsige, og til sidst tog han vores bøger og kastede dem ud på Kongens Nytorv,” siger Helge Tolmark, der bor i Skovlunde lidt uden for København.

De brune øjne ser først alvorlig ud, men bliver så til to halvmåner blandt smilerynker, da han bryder ud i et grin.

“Det er jo meget skægt. Det er sådan nogle episoder, der er sjove,” siger han.

Helge Tolmark samler stadig på autografer, selvom han i dag er fyldt 80 år. På over 65 år har han fyldt 40 bøger med kragetæer fra kendte skuespillere, politikere, musikere, sportsfolk med mere. De er sirligt klistret ind i bøger ved siden af navnet på autografens ejermand og et udklippet billede. Til hverdag står bøgerne hos hans barnebarn, der også bor i Skovlunde, og som en dag skal arve dem. Selvfølgelig på nær de to bøger, han er i gang med at fylde ud.

Helge Tolmark kan godt lide at klistre ind og sortere autograferne. Han har også altid lavet scrapbøger.
Helge Tolmark kan godt lide at klistre ind og sortere autograferne. Han har også altid lavet scrapbøger. Foto: Anne Kiib Larsson

De første bøger er røde autografbøger fra 1950’erne. Gulnede sider med autografer fra fodboldspillere, som han har samlet med kammeraterne foran idrætsparken i København. Det udviklede sig hurtigt til, at de ville cykle til teatrene eller lufthavnen, hvis de fik nys om, at nogle kendte skulle ankomme.

Da vennerne blev trætte af at samle autografer med årerne, blev Helge Tolmark ved.

“Jeg synes, det er spændende og gode minder. Der går jo også nogle timer med at lave bøgerne, når jeg skal klippe og klistre, finde frem og trække ud,” siger han med henvisning til billederne, som han plejede at klippe ud af blade, men i nyere tid er begyndt at printe fra internettet. 

I de godt 40 bøger gemmer sig autografer fra Dirch Passer, Josephine Baker, Muhammed Ali, prinsesse Nathalie, Björn Borg, komponist Bent Fabricius-Bjerre, skuespiller Pilou Asbæk, journalist og forfatter Lise Nørgaard, rockeren Jønke. Og så videre. 

Helge bladrer ivrigt igennem dem og fortæller de tilhørende historier. Prinsesse Nathalies autograf fik han på en tur med strikkeklubben til Berleburg Slot, hvor mændene fik en tår øl på slotspladsen, da hun pludselig kom kørende i en bil.

Komponisten Bent Fabricius-Bjerre så han i en brillebutik på Strøget.

Muhammed Ali var noget af en opgave at skaffe. Stjernebokseren var i Danmark til en filmpremiere, og han måtte vente i timevis og forcere flere afspærringer for at få autografen. 

Helge Tolmark har altid papir og pen på sig, når han er ude - i tilfældet af, at kendis skulle dukke op. Her viser han autografen fra bokseren Mohammed Ali.
Helge Tolmark har altid papir og pen på sig, når han er ude - i tilfældet af, at kendis skulle dukke op. Her viser han autografen fra bokseren Mohammed Ali. Foto: Anne Kiib Larsson

Og så var der jo dengang, han så rockeren Jønke blandt klitterne på Hornbæk Havn blandt en masse motorcykler. Det prøvede konen ihærdigt at tale ham fra.

“Det gør du altså ikke, sagde hun. Hun troede, jeg blev slagtet. Men jeg sagde, at selvfølgelig gør jeg det,” siger Helge Tolmark og viser, hvordan Jønke har underskrevet med "Mange varme hilsner Jønke".

“Den er lidt speciel at have. Han var forbryder, men han er jo også en kendt person.”

Helge Tolmark har altid papir og pen på sig. Hans kone, børn og børnebørn synes generelt, at det er pinligt, når han går hen til kendte i det offentlige rum. Men så må familien gå i forvejen, fortæller Helge Tolmark. Han tager dog ikke længere langt efter autografer, som han gjorde i sine unge dage.

“Da fru Tolmark kom ind i billedet, så kunne man ikke fise sådan rundt,” siger han.

Helge Tolmark har været i flere lokalmedier med sin samling, og det betyder, at den er vokset. Flere privatpersoner har ringet til ham og tilbudt gamle autografbøger, som de mente ville bringe mere glæde hos ham. Autografjægeren køber gerne en æske chokolade som tak, men han er ikke interesseret i at betale i kroner og ører for autografer. Han ved heller ikke, hvad hans egen samling er værd.

“Jeg har da set Björn Borg-autografer til 500 kroner på computeren, men det skal ikke gøres op i penge for min skyld,” siger han.

Med de nye autografbøger har han fået flere dupletter, og der er også kommet autografer ind, der er ældre end ham selv – for eksempel filmmakkerparret Fy og Bi. I flere af bøgerne gemte der sig også autografer, han selv har jagtet uden held. Også den fra Poul Reumert.