Kylling i en foliebakke lige til at hive op fra supermarkedets kølediske og smide ind i ovnen. Lørdagskylling hørte til en af hjørnestenene i det danske køkken anno 1980’erne. Sprødt skind, hvide ris og agurker eller majs udgjorde i hvert fald denne skribents version af lørdagskyllingen.
Salmonella og uhumske leveforhold for dyret var måske årsagen til denne rets langsomme død i det danske køkken. Den danske kyllingeproducent Danpo, som opfandt Lørdagskylling i 1982, standsede produktet i 2006, da det ikke længere gav overskud ifølge en artikel i Samvirke.
Foliebakke og fabrikskylling blev for denne families vedkommende senere erstattet med en hel landkylling i ovnen med citroner, oliven, kartofler og hele fed hvidløg med skræl og en masse olie. En herlig ret for hele familien. Det er nemt og meget delikat. Men det er, som om kyllingen alligevel optræder sjældnere på spisebordet.
Laksens indtog i det danske køkken er på ingen måde nyt, men synes at have erstattet eller i hvert fald suppleret flere traditionelle retter som hakkebøf og kylling. Det er formentlig sket i takt med kostråd om at spise fisk mindst én gang om ugen for at få de rette mængder omega-3 fedtsyrer. Og det kan man jo så for eksempel gøre med lørdagslaks. Også en nem ret at tilberede – op på en bradepande, ind i ovnen, hen på bordet, ned i maven på store som små. Retten holder faktisk hele året, på en mørk vinteraften og en knastør, varm sommerdag med en frisk salat og iskold hvidvin eller rosé til.
Laksen finder jeg i den herlige fiskebutik i Havnebyen på Odden – tæt på sommerhuset i Klint – og her står ferierende kunder gerne lang tid i kø for at få alt godt fra havet i frisk og røget tilstand. En hel lakseside kan snildt mætte en stor familie samlet i et sommerhus med god appetit efter endnu en dukkert i havet.
Det gode ved denne ret er, at man kan variere tilbehøret på mange måder, lidt som kyllingen. Det meste grønt passer til. Jeg har succes med denne version overhældt med hvidvin, soya, frisk ingefær, spidskommen og tilsat citron, forskellige løg og andet grønt aktuelt fra køkkenhaven. I dette tilfælde pyntet med spiselige tallerkensmækkerblomster.