Lørdagsmad: Hurtig og sund fastfood

OL i Japan er slut, men vi kan stadig nå en hurtig japansk ramen, som tilberedes på rekordtid, når ingredienserne er i hus

Ramen er en typisk japansk nudelsuppe, som her serveres med et pocheret æg på toppen. Fintskåret oksefilet simrer blot med i nogle minutter.
Ramen er en typisk japansk nudelsuppe, som her serveres med et pocheret æg på toppen. Fintskåret oksefilet simrer blot med i nogle minutter. Foto: Bjarne Nørum.

Når den traditionelle søndagssteg består af en helstegt kylling, så ryger det afpillede skrog i en gryde med grøntsager og krydderurter – og tre timer senere er der en perfekt og velsmagende bouillon, som ender i fryseren.

Og sådan en bouillon er jo god at have ved hånden, når der en dag skal laves mad i en håndevending. Og her kan man kigge mod Japan og retten kaldet ramen.

Det er dybest set en hovedret i en suppe med nudler. Her i London er der en stor vækst i restauranter, der kun serverer ramen-supper. Og i Danmark finder man også mange ramen-restauranter.

En ramen-suppe kan tilberedes på alle niveauer. Det kan være den mest simple ret, hvor de sidste trætte rester i køleskabet får nyt liv. Eller det kan være en topanretning med de bedste ingredienser.

Dagens lørdagsmad hører til i den sidste afdeling, hvor det er den bedste oksefilet, der spiller hovedrollen. Men det kan også være kolde rester af steg, som genopstår i den gode suppe.

Er kødet frisk, så skal det være magert, som oksefilet er, for kødet bliver ikke stegt, men varmes blot igennem i suppen. Noget at det gode ved sådanne supper er, at man spiser meget mindre kød, end hvis man indtager en god bøf. 75 gram per person er rigeligt.

Med til at give retten smag er tørret tang, som efterhånden findes i de fleste supermarkeder. Der er tilmed flere danske firmaer, som nu producerer tørret tang. Teksturen i svampe er med til at give retten en intensitet. Ganske almindelige champignoner kan fint bruges – eller også de fine tynde enoki-svampe. Lad udvalget i supermarkedet eller hos grønthandleren bestemme.

Den opmærksomme læser vil bemærke, at der ikke bliver brugt salt og peber, Men bouillon, østerssovs og sesamolie sørger for den salte smag, og der er jo intet forbud mod selv at tilsætte peber.

Dagens opskrift er inspireret af den britiske kok Jason Atherton, som påstår, at retten kan tilberedes på otte minutter – men det forudsætter nok, at alle ingredienser er snittet, hakket og skåret til på forhånd.