Lørdagsmad står på tomatfest med mellemøstlige rødder

Shakshuka er en yndet ret på israelske cafeer og er en lidt mystisk sammenblanding af tomater, pocherede æg og selvfølgelig kulturer

Shakshuka med tomat og æg. Foto: Debra Cowie/Stockfood/Ritzau Scanpix

Sætter man sig på en cafe i Tel Aviv, vil man de fleste steder støde på en ret på menuen med et ret besynderligt navn: Shakshuka. Bag navnet gemmer sig en nem og delikat ret, der egner sig til alle dagens måltider og har en krydret smag. Som det meste mad på disse breddegrader krydses grænser mellem kulturer og køkkener.

Jeg har tidligere skrevet om mad fra det jødiske og israelske køkken, heriblandt hummus og baba ganoush. En naturlig opfølgning på disse hjørnestens-retter er shakshuka.

Hvis navnet lyder mærkeligt, så er indholdet det i hvert fald også ved første øjekast. Tomater og æg godt krydret med – spidskommen naturligvis. Og endda til morgenmad. Men sætter man tænderne i en vellavet shakshuka, føres man i tankerne straks tilbage til Middelhavets brusende bølger og duften af ørken og salvie.

Hvor stammer retten så fra? Det er som så meget andet i Mellemøsten til evig diskussion – helst højtråbende og med mange fagter – men israelsk er retten i hvert fald oprindeligt ikke.

Vi lander nok snarere i nordafrikanske Tunesien eller Yemen. Herfra har jøder formentlig bragt retten med sig til Israel og givet den deres eget præg. Shakshuka har nok været en slags fattigmandsspise, nem at lave hvis man er på farten, og man skal bare have tomater, peberfrugt, æg og krydderier.

Navnet shakshuka, eller shakshouka, er arabisk og betyder sammenblandning. Og det er jo også, hvad det er. Et mix, en slags gryderet, der er nem at lave til en hurtig morgenmad eller frokost.

Krydderierne, der tilsættes, afhænger af, hvor man er i verden. I arabiske køkkener anvender man ofte chiliblandingen harrisa, nogle steder tilsættes løg, andre smuldrer ost ovenpå.

Skal det være autentisk, serverer man retten i den dybe pande, den er lavet i, og spiser den med pitabrød og måske en tahin-sauce til.

Bete’avon, bialeafiata, velbekomme!