Lokalnyt: Halmfyr skal redde by, griseanhænger efterlyses, og måske ligger fremtiden på Livø

Der skal fyres op med halm i Rostrup. Og på Østerbro i København er der blevet stjålet en rød fareboks, der skal sende et budskab. Til højre ses Jesper Bergholdt, der gerne vil blive på Livø.
Der skal fyres op med halm i Rostrup. Og på Østerbro i København er der blevet stjålet en rød fareboks, der skal sende et budskab. Til højre ses Jesper Bergholdt, der gerne vil blive på Livø. Foto: Ritzau Scanpix og Simon Andersen.

Der ligger både lokalpatriotisme og hensynet til huspriserne bag initiativet til et halmfyr i landsbyen Rostrup, der ligger mellem Arden og Hadsund. Halmfyret skal supplere Rostrup Kraftvarmeværk, som forsyner 105 af byens 120 huse med fjernvarme. For som det er nu, er kraftvarmeværket kun baseret på naturgas, og det er ikke godt, eftersom gaspriserne er røget gevaldigt i vejret.

”Vi er et lille bysamfund og kan godt se, hvad vej det går: Hvis varmepriserne ryger op i 40.000 kroner om året, bliver det umuligt at sælge et hus her,” siger kartoffelavler Per Lassen.

Det er ham selv og revisor Lars Lisberg, som også bor i Rostrup, der sammen har investeret en million kroner i etableringen af halmfyret. Aftalen med kraftvarmeværket er på plads, nu skal der blot føres en ledning til det opvarmede vand fra halmfyret til værket. Hele molevitten kan køre fra februar, så priserne i landsbyen kan holdes i ro, mener Per Lassen.

I skal vel også tjene lidt på det?

”Vi gør det for byen, men selvfølgelig skal der også være lidt tilbage til os,” siger Per Lassen.

Jesper og hustru vil gerne blive på Livø

Ulla og Jesper Lynge Bergholdt vil gerne fortsætte som forpagterpar på Livø, men kontrakten med Naturstyrelsen skal fornys og er derfor kommet i udbud.

”Jeg tror nu, det bliver svært at finde en med samme kendskab og erfaring som os, når det kommer til at forpagte Livø, ” siger Jesper Lynge Bergholt.

Parret har haft forpagtningen de seneste fem år, elsker øen og arbejdet, men lægger ikke skjul på, at det kræver kræfter at køre feriecenteret Kjøgemester & Oldfrue.

Den bilfri ø i Limfjorden har seks fastboende og omkring 20.000 besøgende om året. Tidligere var det typisk skoleklasser og ølejr-gæster, der kom, i dag er det familier på udflugt og turister, der bor på campingpladsen, vandrehjemmet, hotellet eller på deres både. De senere år er det også blevet lidt af en trend at holde bryllup på Livø.

”Vi har et rigtigt godt samarbejde med præsten i Ranum, som kommer herover, ligesom man også kan blive borgerligt gift,” siger Jesper Lynge Bergholt, som både alene og sammen med Ulla har deltaget i en del tv-sammenhænge såsom Masterchef på BBC, Nord Deutscher Rundfunk, Natholdet, TV Avisen og i serien ”Liv på Livø”.

Inden for 14 dage falder afgørelsen om, hvem der skal forpagte Livø de næste fem år.

Rød og på størrelse med en ammeso

Om det er en cykeltyv eller en konventionel svinefarmer, der har snuppet Susanne Mortensens cykelanhænger, vides ikke. I hvert fald er den røde fareboks, hun har haft bag på cyklen, væk. Den 67-årige borger på Østerbro i København har ellers i flere år kørt rundt med den for at illustrere den plads, en so med smågrise har i sådan en.

”Jeg ville gerne vise folk i byen, hvordan nogle grise har det, for mange ved det ikke, og jeg har haft den med på både Kulturnatten og til Første Maj,” siger hun.

Siden Susanne Mortensen var igennem et hårdt coronaforløb, har fareboksen dog ikke været meget omkring.

”Jeg kan dårligt nok gå 35 meter uden at blive forpustet,” siger Susanne Mortensen, som først troede, at det var kommunen eller politiet, der havde fjernet fareboksen, sådan som man gør med ting, der har stået ubrugt. Men det var det ikke.

Farestien er købt gennem en annonce i Landbrugsavisen, og kan genkendes på, at den er rød og på størrelse med en so.