Så er der forår på vej: Traner, tyskere og musvåger trækker ind over landet

Vinteren har holdt godt fast i år, men nu er der tegn på, at den slipper

Fastkørt tysker set gennem ruden fra redningsholdets bil.
Fastkørt tysker set gennem ruden fra redningsholdets bil. . Foto: Privatfoto. .

Nordjylland har været ramt af snestorme langt ind i denne måned. Men nu er der håb for landsdelen. For både traner og tyskere er ved at indfinde sig, og så ved man, at foråret er på vej. Forleden landede flere traner således ved Hulbakvej, og den første tysker kørte fast i sandet på stranden syd for Kallehavegård. Begge lokationer ved Løkken.

Tyskerne (en ældre og en yngre mand) var kørt ned på stranden trods årets (formentlig) sidste snestorm, og kort efter tikkede denne besked ind i en lokale Facebook-gruppe:

"En tysker har lige ringet på mit nummer. Han sidder fast på stranden cirka en kilometer syd for Kallehavegård. Han lød desperat, da vandet var stigende. Er der en venlig sjæl, der kan køre forbi og trække ham fri?"

De to venlige sjæle, der kom til hjælp, var Martin Svendsen og Kasper Nørgaard fra Vestevent. Men tyskerne var ikke helt nemme at finde, for det blæste 30 sekundmeter, og redningsholdets ruder blev klistrede og tågede af saltvandet, fortæller Kasper Nørgaard og fortsætter: 

"Løkken har Danmarks længste farbare strande, men det betyder altså ikke, at hvem som helst når som helst kan køre der."

8 ud af 10 gange er det tyskere, der må trækkes fri. Men de repræsenterer også en stor del af Løkkens turister. Når sæsonen tager rigtigt fat i maj/juni, forventes der i gennemsnit ét opkald om dagen fra folk, der er kørt fast i sandet og gerne vil trækkes fri igen. Men de lokale hjælper gerne, og der er ligefrem en Facebook-gruppe, som hedder "De gratis fritrækkere", som dækker stranden fra Ejstrup til Løkken. 

Musvåger venter på modvind

Musvåger på træk.
Musvåger på træk. Foto: Søren Breiting/Biofoto/Ritzau Scanpix.

For 20 år siden var det Polle, der satte Snave på landkortet med tv-reklamer for mobiltelefoni. Men her i det tidlige forår er det musvåger. I hvert fald kunne beboerne i flere småbyer ved Hindsholm på nordspidsen af Fyn forleden se op på hundredvis af cirklende musvåger.

Det syn vil man også kunne opleve fra andre af landets nordvendte spidser, hvor trækkende musvåger i øjeblikket er på vej sydfra hjem til Sverige og Norge. Det bekræfter Henrik Kalckar Hansen, som er formand for Dansk Ornitologisk Forening (DOF) på Fyn.

"Hindsholm spidser til mod nord, hvor de jo skal op, og så ser de situationen an, inden de flyver over vand mod Sverige. Musvåger vil blive så længe som muligt over land, fordi der her dannes opstigende vinde, som de flyver på. Skal de ud over vand, vil de helst have lidt modvind," siger Henrik Kalckar Hansen.

Trækfugle, der tager vejen over Fyn, rejser typisk videre til Sverige, mens dem ved Skagen tager turen til Norge.

Det ustadige vejr, hvor vinteren holder godt ved, har ellers ikke været det bedste for trækfugle, men i weekenden blev det 15 grader i Hamborg, og det kan sætte skub i tingene, mener Henrik Kalckar Hansen.

I Danmark er bestanden af musvåger gået markant tilbage, fordi der er blevet færre steder, hvor de kan finde mus og andre fødeemner. Men er man det rigtige sted, kan man altså opleve mange hundrede, nogle gange tusinder, i luften, inden de trækker nordover.