Lys i mørket – i kunst, litteratur og kirke

Tag med, når Rødding Højskole i samarbejde med Kristeligt Dagblad inviterer til ”Lys i mørket” fra den 26. februar til den 3. marts 2017

Rødding Højskole i Sønderjylland danner ramme om kurset ”Lys i mørket”. –
Rødding Højskole i Sønderjylland danner ramme om kurset ”Lys i mørket”. – . Foto: Peter Kristensen.

Lys er temaet, når Rødding Højskole byder indenfor til kurset ”Lys i mørket”. Efter en mørk vinter vil vi i fællesskab gå på sporet af lys, liv og lyst. Det gør vi blandt andet i kunsten, litteraturen og kirken.

Kurset handler om lyset, men vi vender ikke det blinde øje til mørket, fortæller højskolens forstander, Mads Rykind-Eriksen, der selv er medvært på kurset.

David Bugge indleder ugen med at bygge bro mellem litteratur og kristendom i et foredrag om Karen Blixen. Derefter følger Inger Marie Madsen op med en dramatiseret fortælling over ”Den afrikanske farm” under overskriften ”At gå på løvejagt i mørket”.

Professor i nytestamentlig teologi Anders Klostergaard Petersen taler under overskriften ”Fra mørke til lys – Kristendom som oplysningsprojekt”. Præst og for-fatter Ole Juul taler om ”Det ventede lys – Om tillid og forventning i Tage Skou- Hansens forfatterskab”. Forfatter og radiovært Esben Kjær taler ud af den personlige erfaring med tabet af sin søn: ”Min usynlige søn – Kunsten at leve med sine døde resten af livet”.

Vi går i Rødding Bio, ind i mørket og ser ”Månen over kirsebærtræerne”, en japansk film, hvor lyset er den varme og medmenneskelighed, som ingen af os kan undvære. ”Nyt lys over Luther”, hedder det, når professor Jørn Henrik Petersen spørger, om der er en sammenhæng mellem Luther, velfærdsstat og konkurrencestat. Mette Geil følger op om Luther som salmedigter: ”Nu fryde sig hver kristen mand”.

”Sønderjylland i lys og mørke” hedder det, når forfatteren Tine Enger giver et litterært blik på landsdelen – om hvordan forfattere har beskrevet området og dets indbyggere i både lyse og mørke perioder af danmarkshistorien.

I Christiansfeld ser og hører vi om den gennemgribende renovering af byen, der i 2015 førte til, at herrnhuternes fristad blev optaget på Unesco Verdensarvslisten. I klosterbyen Løgumkloster står byens kirke også nyrestaureret, og her hører vi en lille fyraftenskoncert, inden vi finder vej hjem til Rød-ding.

Det bliver den første dag i marts i ugens løb, og det giver anledning til en fortælleaftenen om Kaj Munk, hvor vi også synger ”Den blå anemone – Hvad var det dog, der skete?” ved Finn Tarpgaard fra Vedersø.

”Lys i mørket og mørke i lyset?” – det er spørgsmålet, når lektor Ulla Morre Bidstrup taler om de kirkelige ritualer. Hvordan kan vi finde ord om lys i mørke og mørke i lys frem, så de høres og forstås? Salmedigteren Hans Anker Jørgensen introducerer egne salmer i Frimenighedskirken, ligesom han også medvirker ved den afsluttende passions- og nadvergudstjeneste.

Lysdepoterne forventes at blive fyldt op, når Rødding Højskole byder indenfor på kurset ”Lys i mørket”. Februar er en mørk måned, men vi når på kurset også frem til den første dag i marts, og dagene bliver længere og lysere. Velkommen til Rødding!

Danmark dengang. Digteren og præsten Kaj Munkpå jagt i Vedersø.; The Danish poet and vicar Kaj Munkgoes hunting in Vedersø. Kaj Munk was also known for his resistance against the German occupation and shot by the German forces.
Danmark dengang. Digteren og præsten Kaj Munkpå jagt i Vedersø.; The Danish poet and vicar Kaj Munkgoes hunting in Vedersø. Kaj Munk was also known for his resistance against the German occupation and shot by the German forces.
I Christiansfeld ser og hører vi om den gennemgribende renovering, der førte til, at byen blev optaget på Unesco Verdensarvslisten. –
I Christiansfeld ser og hører vi om den gennemgribende renovering, der førte til, at byen blev optaget på Unesco Verdensarvslisten. – Foto: Leif Schnack-Nielsen