Læserophold: Lys i mørket – i kunst og kirke

Kristeligt Dagblad og Rødding Højskole arrangerer i fællesskab læseropholdet ”Lys i mørket” fra den 24. februar til den 2. marts 2018

På kurset når vi også frem til den første dag i marts, og dagene bliver længere og lysere. Lysdepoterne forventes at blive fyldt op, når Rødding Højskole byder indenfor på kurset ”Lys i mørket”. –
På kurset når vi også frem til den første dag i marts, og dagene bliver længere og lysere. Lysdepoterne forventes at blive fyldt op, når Rødding Højskole byder indenfor på kurset ”Lys i mørket”. – . Foto: Peter Kristensen.

Det gør vi i blandt andet i kunsten, litteraturen og kirken.

”Kurset handler om lyset, men vi vender ikke det blinde øje til mørket,” fortæller højskolens forstander, Mads Rykind-Eriksen, der sammen med frimenighedspræst Mette Geil leder kurset.

Herbert Pundik tager den lange tur fra Jerusalem og indleder kurset med foredraget ”Er der lys at finde i det arabiske mørke?”.

Søndag morgen går vi i lysets retning og til gudstjeneste i Rødding Frimenighedskirke, som Mette Geil forestår.

”Hjerternes revolution” hedder foredraget ved valgmenighedspræst Peter Hedegaard – blandt andet om den fremtid, vi håber på. ”Til glæden” er en kærlighedserklæring til den danske sangskat – et kammerspil og en kuffertforestilling ved Nordisk Musikteater.

Forfatteren Thomas Korsgaard fortæller med udgangspunkt i sin debutroman ”Hvis der kommer et menneske forbi” om en opvækst, hvor der ikke var meget lys i mørket. Præst for de syge på Herlev Sygehus Thomas Kjær siger med sit foredrag, at ”Det er bedre at tænde lys end at forbande mørket”.

Henrik Saxgren, en af Danmarks førende dokumentarfotografer, åbner sit fotoalbum for os, og vi ser lyset, mørket og skyggerne, som de udfolder sig i hans fotokunst. Og fortælleren Ditte Krøgholt fortæller ”Om kærlighed – og det, der ligner”.

Psykologen Solvej Aagaard giver et foredrag om en intens brevveksling fra Den Store Krig 1914-1918. 1700 breve, der som lydbog er en manifestation af, at lyset er stærkere end mørket.

Herbert Pundik er blandt oplægsholderne og indleder kurset med foredraget ”Er der lys at finde i det arabiske mørke?”. –
Herbert Pundik er blandt oplægsholderne og indleder kurset med foredraget ”Er der lys at finde i det arabiske mørke?”. – Foto: Peter Kristensen

Vi går i Rødding Bio og ser filmen ”Lys i mørket”, der på Berlinalen tog Sølvbjørnen for bedste instruktion.

Ugens udflugt går til den jyske vestkyst. Vi besøger Hjerting Kirke, der har et særligt lys, atelierlyset fra nord. Kirkens arkitekt er Alan Havsteen-Mikkelsen. Provst og sognepræst Kræn Christensen fortæller om kirken, blandt andet det karakterfulde alterparti af Robert Jacobsen. Kirkens organist giver os en mini-koncert på kirkens orgel. På vestkysten ser vi også det nye Tirpitz-museum, en attraktion i verdensklasse. Det besøger vi i den mørke tids lyse timer, inden vi igen finder hjem til Rødding.

Generalsekretær i Røde Kors Anders Ladekarl giver os en førstehåndsberetning fra verdens brændpunkter og lyspunkter.

Om der er lyspunkter i vores kriminalpolitik, reflekterer jurist Lars Horskær over.

I ugens løb bliver det den første dag i marts, og vi synger Kaj Munks ”Den blå anemone”, når Mads Rykind-Eriksen vælger og kommenterer sangene ved ”Sang under kirketag” i Frimenighedskirken.

Vi tør også gå aftentur i mørket, når vi på vejen synger Sten Kaaløs prisvindende lyssang ”Gå i mørket med lyset”.

Mette Geil er frimenighedspræst og kursusvært.