Må man putte vingummibamser i pitabrødet? Bedsteforældre har ret til at forkæle deres børnebørn – også ved måltiderne

Hvad siger man, når man står over for en sur søn, der ikke kan se meningen i, at afkommet skal spise sig mæt i søde sager? For familiefredens skyld har jeg rettet ind, der her dele en opskrift på hjemmebagte pitabrød med børnevenligt fyld

Må man putte vingummibamser i pitabrødet? Bedsteforældre har ret til at forkæle deres børnebørn – også ved måltiderne
Foto: Poul Joachim Stender.

Jeg har flere gange, når jeg har haft mine børnebørn på to og fire år på besøg, foreslået dem at springe hovedretten over og gå direkte til desserten. Det har de været yderst begejstrede for. Jeg har fået komplimenter som: ”Hvor er du sej, farfar”.

Men desværre sladrer børn. Man står over for en sur søn, der ikke kan se meningen i, at afkommet skal spise sig mæt i søde sager. Hvad skal man sige? For familiefredens skyld – men mest af alt af frygt for at miste retten til at have børnebørnene på besøg – har jeg rettet ind.

I en tid hvor de fleste er glutenallergikere, veganere, mælkeallergikere og mange andre ting, skal forældrene ikke servere særlig mad til deres børn. Den tid skal nok komme. De skal til måltiderne have, hvad forældrene spiser.

Men vi bedsteforældre kan ikke spilde et måltid med børnebørnene ved at servere en ret, de ikke kan lide. Derfor er hjemmebagte pitabrød, som børnene kan fylde, ligesom en lille pung, med hvad de synes, det perfekte bedsteforældre-børnebørn-måltid. Min søn roste mig for at have taget mig sammen til at give børnene et sundt måltid med masser af grønsager. Men, fortsatte han irriteret, der er ingen grund til at lære dem, at de også kan putte vingummibamser i pitabrødet.

Hjemmebagte pitabrød med børnevenligt fyld (6 stk.)

Pitabrødene

  • 450 g pizzahvedemel (gerne Tipo 00)
  • 3 dl lunkent vand
  • 2 spsk. jomfruolivenolie
  • 25 g gær
  • 2 tsk. salt

Bland ingredienserne sammen og ælt dejen, til den er smidig og glat. Tilføj eventuelt løbende mere mel. Sæt dejen til hævning et lunt sted 1 ½ time. Rul dejen ud til en lang, tyk pølse og skær seks boller ud. Bank bollerne flade, så de får form som pitabrød – men pas på de ikke bliver for tynde i midten. Placer en bagesten i ovnens nederste rille og opvarm ovnen til 250 grader. Bag to-tre pitabrød ad gangen cirka 4-6 minutter.

Kyllingefyld

  • 250 g kyllingebryst
  • 1 æg
  • Mel
  • Rasp
  • 1 tsk. spidskommen
  • Salt
  • Peber

Skær kyllingebrystet i tern. Vend stykkerne i mel, der er blandet med spidskommen, salt og peber, så i et sammenpisket æg og så rasp. Steg stykkerne sprøde i olivenolie.

Andet fyld

  • Små agurkestave
  • Små gulerodsstave
  • Løse majs
  • Rød peberfrugt i strimler
  • Granatæblekerner
  • Vingummibamser

Børnevenlig creme fraiche-dressing

  • 2,5 dl creme fraiche
  • 1 spsk. mayonnaise
  • 2 tsk. sukker
  • 1 tsk. citronsaft

Salt og en anelse peber