Pasta med ricotta: Mad til fasten med smag af Italien

Carne vale betyder farvel til kød, og traditionen har været, at man ikke spiste kød, men derimod fisk og æg i fastetiden

 Tomatsovsen har fået den lyse farve af ricottaen. Ricotta indeholder mindre fedt end mange andre oste, men er rig på proteiner, og den milde, svagt syrlige ost er god som kilde til fylde i grønne retter. Har man ricotta til overs, kan man bruge den i en grøntsagstærte.
Tomatsovsen har fået den lyse farve af ricottaen. Ricotta indeholder mindre fedt end mange andre oste, men er rig på proteiner, og den milde, svagt syrlige ost er god som kilde til fylde i grønne retter. Har man ricotta til overs, kan man bruge den i en grøntsagstærte. . Foto: Peter Nygaard.

Den københavnske restauratør og kok Henrik Yde gav sig selv en udfordring. Han ville lave en restaurant med vegetarisk mad, hvor kvinder ikke skulle hive mændene med. Det blev til restauranten VeVe, som åbnede i efteråret. I dag er VeVe et af de spisesteder, hvor man skal bestille bord flere uger i forvejen. På VeVe tror man, at grønt er det nye sort, og at mange gerne vil prøve et køkken, hvor kødet ikke er i centrum.

Den eksklusive grønne restaurants succes ses som et udtryk for, at flere bliver vegetarer på deltid. Vegetarer på deltid kaldes flexitarer. Ordet er så nyt, at det ikke er at finde i Den Danske Ordbog, men det er på sin vis en tilbagevenden til en livsstil, der har været udbredt tidligere, hvor man ikke havde råd til kød i så rigelige mængder. Over de seneste 50 år er danskernes forbrug af kød fordoblet, fremgår det af tal fra DTU Fødevareinstituttet, hvor man også kan læse, at gennemsnitsdanskeren spiser 48 kilo kød i løbet af et år.

Vi er i fastetiden, hvor der traditionelt har været holdt igen med kødet, og nogle bruger de 40 dage til at skære ned på kødforbruget. ”Carne vale” betyder farvel til kød, og traditionen har været, at man ikke spiste kød, men derimod fisk og æg i fastetiden. Op gennem kirkens historie er fasten blevet udlevet på mange måder, og i dag markeres den forskelligt i forskellige kristne kirker. I den ortodokse kirke er der omfattende regler for fasten, mens man i den katolske kirke har fået færre regler for fasten efter 2. Vatikankoncil.

Dagens ret er grøn, men det er ikke det man tænker på, når man spiser den. Har man et ønske om at leve grønt i fastetiden, er her et enkelt bud, og så smager den enkle ret af sol og Syditalien. Og hvem vil ikke gerne spise sig tilbage til varmen en grå dag i marts

Pasta med ricotta og tomater

Ingredienser

  • 40 gram pinjekerner
  • Olivenolie
  • 1 bundt basilikum, omkring 20-30 gram
  • 2 fed hvidløg
  • To drys peperoncino eller chiliflager
  • 2 dåser flåede tomater
  • 250 gram ricotta
  • Salt og peber
  • Parmesan
  • 500 gram pasta penne

Fremgangsmåde

Pluk bladene fra basilikumstænglerne og hak stænglerne og to fed hvidløg meget fint. Gem bladene til senere. Knus pinjekernerne lidt i en morter og rist dem i en stor gryde med olivenolie. Tilsæt de hakkede stængler og hvidløg samt lidt peperoncino efter smag. Når hvidløget er blevet svagt gyldent, tilsættes de to dåser hakkede tomater i gryden. Lad det simre en halv time.

Kog pastaen efter anvisningen på posen. Mens pastaen koger, røres ricottaen ud i tomat- sovsen sammen med basilikumbladene. Fordel sovsen over den kogte pasta og pynt med basilikum. Serveres med friskreven parmesan, salat og brød.