Prøv avisen

Grønt lys for homoseksuelle i Madrid

Madrids byråd har har besluttet at opsætte i alt 288 lysreguleringer med homoseksuelle motiver ved gadekryds i den indre by. – Privatfoto.

Lyskurvene får nyt udtryk ved verdenstræffet for homoseksuelle i den spanske hovedstad

To mænd eller to kvinder holder hinanden i hænderne, mens de venter på at komme over gaden. Denne scene er efter Madrids progressive borgmester, Manuela Carmenas, mening blevet så almindelig i bybilledet, at byrådet har besluttet at opsætte i alt 288 lysreguleringer med homoseksuelle motiver ved gadekryds i den indre by.

Initiativet skal ses som en velkomsthilsen til de millioner af mennesker, som ventes at besøge Madrid under World Pride, verdenstræffet for homoseksuelle, der afholdes i den spanske hovedstad mellem den 23. juni og 2. juli. Men borgmesteren har især gjort det for ligestillingens skyld.

”Efter min mening var Madrids gader nødt til at afspejle den mangfoldighed, byen rummer. Børn, kvinder, mænd, par i stedet for individer. Disse lyskryds er udtænkt for at være for borgerne,” som Manuela Carmena formulerede det ved præsentationen af den trafikregulerende nyskabelse forleden.

Egentlig skulle Madrids venlighed over for homoseksuelle også have omfattet fodgængerfelter i alle regnbuens farver, men de spanske trafikmyndigheder har forbudt at male kørebanen, hvor fodgængere krydser, i andre kulører end hvid og sort. Derimod er der givet grønt lys for motiverne i lyskasserne, fordi der ikke ændres på den røde farve, der signalerer stop, og den grønne, der betyder gå.

Før Madrid har en anden spansk by taget et lignende initiativ. I februar i år skiftede San Fernando i den sydlige provins Cádiz nogle af sine lyskryds ud omkring San Valentín, de Forelskede Dag, den 14. februar. Og San Fernando blev inspireret af Wien, som allerede i maj 2015 indførte ”gayfriendly” lyskryds i forbindelse med Det Europæiske Melodigrandprix og for at vise den østrigske hovedstads tolerance og åbenhed over for homoseksuelle.

Sidste år samlede World Pride omkring 1,7 millioner mennesker i Madrid. De fleste koncerter og optrædener fandt sted i kvarteret Chueca i den indre by, som er blevet en bydel, der i de senere år på det nærmeste domineres af homoseksuelle. I år skønner borgmesteren, at begivenheden kan blive næsten dobbelt så stor.

Ikke mindst når den såkaldte Gay Parade finder sted den 1. juli. Paraden, der oprindelig startede som en demonstration for at opnå seksual lighed, er nu blevet mere karnevalsagtig, omend formålet stadig er at råbe verden op og få skabt total lighed for alle uanset køn og seksuel observans.