Den skarpe opdeling af mode for kvinder og mode for mænd bliver i disse år i stigende grad udfordret, når de store modehuse præsenterer sæsonens klæder. Fra Guccis unisex-tøjlinje Gucci MX til mødet mellem det maskuline og det feminine udtryk i Chanels Gabrielle-taske og ikke mindst den italienske skodesigner Francesco Russos A-Gender-stiletter, der nu fås i størrelserne 35-45. Nye unisex-modebrands skyder frem på den newyorkske modescene, hurtige end en åbensindet ungkarl kan nå at vænne sig til tanken om, at mænd nu også kan gå med perlekæde.
I Danmarks største by - og ganske givet også andre steder - har flere mænd opdaget glæden ved perlemor. Philip Tobin, en 27-årig statskundskabsstuderende, er en af dem. Ved første øjekast er der intet, der røber, at man står over for en mand med et hemmeligt våben om halsen. Bag skjortens øverste knappehul tegner sig dog en glinsende række af ferskvandsperler. Philips smykkeskrin gemmer på tre af dem, selvom det kun er den, han har på i dag, der er ægte.
"I lang tid var jeg bange for at gå med den, fordi perlekæder bliver set som lidt feminine," fortæller den unge mand.
Om end han kunne ønske det anderledes, mener han ikke, man kan komme uden om, at det kønsudfordrende aspekt ved hans hang til perlesmykker helt naturligt kommer i fokus. Især hjemme hos hans forældre har det givet anledning til diskussion.
"Min mor er ikke så glad for det. Jeg tror, det skyldes, at hun er fra en anden generation."
Tiderne er skiftet, forklarer Frederik Lentz Andersen, fotograf og tidligere moderedaktør på Euroman, og uddyber:
"I den yngre generation føler man en mæthed over, at køn og seksualitet konstant skal påpeges. De er helt igennem trætte af det. Perlen, som tidligere i den grad blev opfattet som noget feminint, repræsenterer derfor et opgør med den konforme holdning til, hvad man kan have på som mand og som kvinde. Det burde i de unges øjne være fuldstændig ligegyldigt."
Generelt peger smykketendensen i retningen af at turde mere. Man har de seneste par år set et boom i antallet af mænd, der får lavet huller i begge ører - og de sætter gerne perler i dem. Det bekræfter Zalando, en stor online shopping-virksomhed, som mange europæiske mænd og kvinder tyr til, når de skal have stillet osetrangen. Shopping-portalen har det seneste år konstateret en større interesse for smykker i perle-look sammenlignet med andre typer smykker blandt kunder, der handler i herrekategorien hos Zalando i Danmark.
Eksempler på perleglade kunder er der adskillige af. Den moderigtige italienske kvartet "Måneskin" gik sidste år hjem med vinderstatuetten efter en succesfuld optræden til Eurovision. Forsangeren Damiano Davids ører var hver prydet af en lang ørenring påsat en perle.
Inden man konstaterer, at målgruppen for skinnende perler for første gang er vokset fra den halve til den hele befolkning, er der grund til lige at tage et kig i historiebøgerne. Vi skal tilbage til en sommerdag i 1920'erne, hvor den indiske maharaja, Sir Bhupinder Singh af Patiala, strøg henover en parisisk plads i følgeskab med 40 tjenere bærende på seks metalkister fyldt til randen med ædelstene og dyrebare perler. Karavanen var på vej til et fransk smykkefirma, og netop fortællingen om en maharaja har af god grund vundet en plads i denne artikel. De fornemme indiske mænd var kendte for at smykke deres halse og bryllupsturbaner med lange perlekæder.
Lidt tættere på vor breddegrad kan man finde spor af mænd iført overdådige smykker i malerkunsten. Rembrandt afbildede perlepyntede noble hollandske herrer i 1700-tallets guldalder.
Philip Tobins bevidsthed rækker ikke helt så langt tilbage. Han tror, at 1970'ernes rockstjerner kan tage æren for en del af forarbejdet for feminin maskulinitet.
"David Bowie var ultrafeminin. Det er sjovt, at min far kunne acceptere David Bowie og Freddie Mercury, der jo om nogen satte spørgsmålstegn ved kønsudtryk, men har problemer med, at jeg gør det i hverdagen."
Ikke desto mindre har den nonbinære mode banet sig vej til mandens hverdagsgarderobe. Og man bør næppe underkende modehusenes magt i denne udvikling. Det mest fremtrædende forbillede for unge mænd i dag er ifølge Frederik Lentz Andersen den engelske popsanger Harry Styles, der har faciliteret en ny æra inden for mode. Ikonet tropper gerne op foran kameraerne i kjoler, gennemsigtige bluser og med perler i ørerne.
"Han hjælper unge mænd til at udfordre, hvilken påklædning der er legitim," forklarer eks-moderedaktøren Frederik Lentz Andersen.
Det skinner igennem hos Philip Tobin, som tvivler på, at han ville have ageret pionér på perletrenden. Selvom han ikke gør sig på den røde løber, så tiltrækker hans perlehalskæder sig alligevel opmærksomhed fra flere sider.
"Jeg får mange flere komplimenter for mine perlehalskæder end for noget andet," fortæller han.
Perler symboliserer for mange mennesker skønhed - også for Philip Tobin, der med sikker stemme fortæller, at han bærer perlekæde af den simple grund, at han finder det virkelig pænt.
"I sidste ende er det ret banalt; det er jo bare påklædning."