Stegte ris med kylling: Mættende mad til travle dage

Hvor nem er kogebøgernes nemme retter? Tidligere ejendomsmægler fortæller om sin hverdagsmad på en blog med 1,5 millioner månedlige besøg

Stegte ris med kylling er hverdagsmad, som kan være klar på under en halv time. –
Stegte ris med kylling er hverdagsmad, som kan være klar på under en halv time. – . Foto: Else Marie Nygaard.

Man skal tage sig i agt for kogebøger. De ser ofte ind- bydende ud, men de har det med at samle støv i reolen. Jeg husker et besøg i en britisk butik med speciale i netop kogebøger, hvor ekspedienten forklarede, at hvis en kogebog er god, vil der være én opskrift eller to i den, som man laver flere gange. Man skal tage sig i agt for kogebogsforfattere, der skriver om livretter og enkel mad til hverdagen. Hvor nemt er nemt?

Denne uge skulle vise sig at være den rette til at teste det. Det har været en uge, hvor tre aftensmåltider kom i konflikt med forældremøder og et løb med kolleger. Når tiden synes knap, kan man trække rugbrøds-kortet, man kan tømme køleskabet for rester, eller man kan bestille en pizza. I sådan en situation kan man også teste en kogebog, som lover at være fuld af idéer til nem og velsmagende mad.

Sådan en bog har Ann-Christine Hellerup Brandt skrevet. For 12 år siden oprettede hun en blog, hvor hun skrev om mad. Dengang boede hun med sin familie i Valdemarsro, der er en forstad til Malmø. Bloggen fik navnet Valdemarsro. Hun er uddannet ejendomsmægler, men de sidste syv år har det været en fuldtidsbeskæftigelse at skrive om mad til nettet og 1,5 million mennesker besøger bloggen Valdemarsro hver måned. Fordi hun selv ynder at være offline, når hun laver mad, har hun skrevet bogen ”Aftensmad”, som udkommer i næste uge.

Blandt de mange retter fra Valdemarso var der noget, vi kunne lave uden indkøb. Inde i køleskabet stod en portion kolde, kogte jasminris, og fersk kyllingebryst havde vi også. Hvis vi erstattede koriander med vietnamesisk koriander, som står strunkt i haven og valgte peanuts i stedet for cashewnødder, skulle aftensmaden kunne være klar på en halv time.

Det blev den. Og vi havde tid til at sidde i aftensolen og tale om dagen, inden den yngste fandt sin FDF-skjorte frem og strøg ud af døren. Da hun to timer senere var tilbage og duftede af røg, tilføjede hun et ”tak for mad”.

Stegte ris med kylling

Ingredienser:

  • 1 rødløg skåret i tern
  • 2 fed hvidløg
  • 1 kyllingebryst skåret i små tern
  • 6 dl. kolde, kogte ris
  • 1 spsk. rørsukker eller kokossukker
  • 1 spsk. sojasauce
  • 3 spsk. fishsauce
  • 2 gulerødder skåret i tynde stave
  • 1 tomat i tynde både
  • 1 peberfrugt skåret i strimler
  • 2 spsk. olivenolie til stegning

Til servering:

  • 2 Finthakkede forårsløg
  • 1 håndfuld koriander
  • 1 håndfuld peanuts eller cashewnødder
  • 1 finthakket rød chili
  • 1 lime skåret i skiver

Fremgangsmåde:

Sauter løg og hvidløg i en wok eller en pande til de er klare. Kom de kødet i. Kom ris i og rør godt rundt for det brænder lidt på og måske skal der lidt ekstra olie i. Tilsæt sukker, soja, fishsauce og gulerødder. Kontroller om kyllingen er gennemstegt og vend peberfrugt og tomat i retten. Server retten sammen med små skåle med koriander, chili, lime, peanuts og forårsløg, så man selv kan anrette maden.