Kåre Gade: ”Man kan kun tale om døden ved at tale om livet”

I den nye lydserie ”Når jeg dør” sætter Kåre Gade fokus på døden i en række samtaler om blandt andet at tage afsked og om at få talt ud med sine nærmeste. Her fortæller værten om serien og sit eget forhold til døden

Kåre Gade, der er redaktør på fagmediet kirke.dk, i samtale med præst Poul Joachim Stender under optagelserne til første afsnit af Kristeligt Dagblads lydserie ”Når jeg dør”, der foregår på kirkegårde og gravpladser, i dette tilfælde Kalvehave Kirkegård i Sydsjælland. – Foto: Leif Tuxen.
Kåre Gade, der er redaktør på fagmediet kirke.dk, i samtale med præst Poul Joachim Stender under optagelserne til første afsnit af Kristeligt Dagblads lydserie ”Når jeg dør”, der foregår på kirkegårde og gravpladser, i dette tilfælde Kalvehave Kirkegård i Sydsjælland. – Foto: Leif Tuxen.

Lyt til lydserien ”Når jeg dør” i Kristeligt Dagblads app fra søndag den 14. juni.

Kåre Gade, hvorfor er det interessant at tale om døden?

”Døden er jo noget, vi deler på tværs af alder, kultur og social status. Vi er fælles om at vide, at vi engang skal dø. Derfor er døden et godt samtaleemne – selvom det måske ikke er det første, man skal spørge sin borddame om til en fest.”

Hvad kan lytterne forvente at få ud af lydserien?

”En række gode samtaler akkompagneret af lyden af fuglesang og skridt i perlegrus. I hvert afsnit møder jeg en gæst på det sted, hvor vedkommende vil begraves. Vi går på kirkegården og taler om stedet, begravelsen og gravstedet – alle de praktiske overvejelser, der knytter sig til døden.”

Hvordan udvikler samtalerne sig netop der?

”Når man begynder at tale om, hvordan begravelsen skal foregå, om det skal være kiste eller urne, og hvad der skal stå på stenen, fører det naturligt til en samtale om livet, som det ser ud i lyset af døden. Hvad betyder noget i dit liv? Hvad vil du huskes for? Hvad vil du gerne efterlade dig? I virkeligheden kan man nok kun tale om døden ved at tale om livet.”

Sognepræst Poul Joachim Stender og journalist Kåre Gade på besøg ved Kalvehave Kirkegård.
Sognepræst Poul Joachim Stender og journalist Kåre Gade på besøg ved Kalvehave Kirkegård. Foto: Leif Tuxen

Hvad får du ud af at tale med de medvirkende?

”Først og fremmest er jeg altid nysgerrig efter at høre, hvordan andre mennesker forholder sig – altså sådan helt lavpraktisk – til, hvad der skal ske, når de dør. Men der er også noget frisættende ved at tale sammen om, at vores liv skal slutte. Døden bliver aldrig en ven, det er en fjende, vi er fælles om, og den bliver mindre frygtindgydende, når vi sammen ser den i øjnene.”

Hvad har især gjort indtryk under samtalerne?

”Det er påmindelsen om, at vi skal gøre os umage med at tale med vores børn og børnebørn om det, der betyder noget for os. Sognepræst Poul Joachim Stender fortæller, hvor skuffet han blev, da hans mors testamente kun handlede om, hvem der skulle arve den grimme skænk og den slags. Han havde håbet, hun havde skrevet noget om sit liv. Derfor vil han hellere efterlade et åndeligt testamente, der fortæller, hvad han har lært af livet.”

Hvornår har du selv været i berøring med døden?

”Jeg er et heldigt menneske, som kun få gange har oplevet dødsfald blandt mine nære jævnaldrende. Jeg har også begge mine forældre endnu, så jeg er endnu ikke ’rykket frem i bussen’. Men jeg har efterhånden været til mange begravelser af ældre venner og slægtninge – næsten altid kistebegravelser, selvom det statistisk set hører til sjældenhederne. Vægten af en kiste, man sænker i graven, er et meget håndgribeligt og smukt farvel til et menneske.”

Tænker du meget på døden?

”Det ved jeg ikke. Men jeg tænker anderledes om døden, end da jeg var ung og kunne ligge vågen ved tanken om, at jeg allerede havde levet en fjerdedel eller tredjedel af mit liv. Nu, hvor jeg har det meste af min fremtid bag mig, er det ikke noget, jeg går i panik over. Det er jo meget praktisk. Men selvfølgelig vil jeg gerne leve længe. Jeg plejer at citere teologen Ole Jensen, der siger, at ”det er så ærgerligt, at man skal dø”.

Kåre Gade og Poul Joachim Stender,sognepræst besøger Kalvehave Kirkegård. I samtale med journalist Kåre Gade til lydserie om døden. . – Foto: Leif Tuxen.
Kåre Gade og Poul Joachim Stender,sognepræst besøger Kalvehave Kirkegård. I samtale med journalist Kåre Gade til lydserie om døden. . – Foto: Leif Tuxen.

Er døden tabuiseret, som man længe har påstået?

”Nej! Vi lever i en tid med hospicepladser til de døende, sorggrupper til de efterladte og et begravelsesmarked, hvor man kan skræddersy sin egen helt unikke og personlige bisættelse. Det minder om en moderne udgave af Victoria-tiden, hvor døden også var meget synlig og nærmest blev dyrket. Hvert år til allehelgen er medierne alligevel fyldt med historier om, at døden er tabu. Det hænger altså ikke sammen.”

Kan du en god vittighed om døden?

”Handler alle gode vittigheder ikke om døden? Der er i hvert fald mange af dem – døden bliver mindre farlig, når vi griner ad den. Men altså, i forbindelse med optagelserne er snakken ofte faldet på humoristiske inskriptioner på gravsten. En af mine favoritter er den, der lyder: ’Jeg sagde jo, at jeg var syg!’. Den er sikkert fiktiv, men det gør den ikke mindre morsom. Det er jo hypokonderen, der i graven endelig får ret: Livet er en sygdom, der ender med døden.”

Du finder alle afsnit af "Når jeg dør" i Kristeligt Dagblads app. Ellers kan du også lytte til dem her:

Afsnit 1: Samtale med Poul Joachim Stender

Afsnit 2: Samtale med Kira Skov

Afsnit 3: Samtale med Bent Lexner