Manden vil være den sjoveste i parforholdet

Mænd er mere tilbøjelige til at prøve at være sjove for at opleve anerkendelse hos partneren, viser studie

Mænd er mere tilbøjelige til at prøve at være sjove for at opleve anerkendelse hos partneren, viser studie.
Mænd er mere tilbøjelige til at prøve at være sjove for at opleve anerkendelse hos partneren, viser studie. Foto: Maskot/Ritzau Scanpix.

Når man spørger folk, hvad der er vigtigt i et parforhold, svarer mange, at humor betyder noget. Humor kan endda forlænge forholdet, har undersøgelser vist. 

Det med humoren tager den mandlige part tilsyneladende temmelig seriøst, og det har måske ført til en udbredt farhumor. 

I et nyt studie har forskere ifølge Videnskab.dk undersøgt, hvilken rolle humor spiller i et parforhold. 149 heteroseksuelle par i længerevarende forhold deltog. Forskerne undersøgte helt konkret, hvor mange jokes der bliver produceret og af hvem. Her viste det sig, at mænd stod bag flest vittigheder. 

Ifølge humorforsker Marc Hye-Knudsen stemmer det overens med det faktum, at kvinders latter er en belønning til mænd. 

”Mænd og kvinder mener ofte noget forskelligt, når de siger, at de vil have en partner med god humor. Kvinder vil have en mand, der kan få dem til at grine, mens mænd vil have en kvinde, der griner ad deres vittigheder,” siger han til Videnskab.dk.

Ikke nok med at mænd laver mest sjov, de mener samtidig, at de selv er den sjoveste i parforholdet. Dog er det ikke alle adspurgte kvinder, der er enige i det. Men i de forhold, hvor kvinderne mente, at deres egne jokes var sjovere end mændenes, var mændene mindre glade og tilfredse. 

Derudover viser undersøgelsen, at selvom mænd laver flest jokes, så griner de to køn lige meget ad hinanden. 

De parforhold, hvor parrene grinede mest ad hinandens vittigheder, var dem, der havde den største tilfredshed. Det viser, mener forskerne, at humor ikke bare er en slags "påfuglehale", når vi gerne vil tiltrække en partner, men at humor faktisk har den funktion, at den binder os sammen. Så når folk siger, at de leder efter humor i et parforhold, er det måske ikke en helt dårlig idé, siger Marc Hye-Knudsen.