Lørdagsmad: Mandolinjernet spiller løs

Småtskåret er også velskåret. Mange grøntsager kan spises råt, når de har været en tur gennem et sofistikeret rivejern

Gul squash skåret i papirtynde strimler er med til at gøre denne velsmagende salat ekstra indbydende. Kan serveres som en forret eller som ledsager til en bøf fra grillen. – Foto: Bjarne Nørum.
Gul squash skåret i papirtynde strimler er med til at gøre denne velsmagende salat ekstra indbydende. Kan serveres som en forret eller som ledsager til en bøf fra grillen. – Foto: Bjarne Nørum.

De fleste ulykker sker i køkkenet.

Det er her, hvor et kort øjebliks uopmærksomhed udløser en blodig plads i køen på skadestuen.

En nyklassiker er den såkaldte avocadofinger – skaden der opstår, når man i forsøget på at tage stenen ud af en avocado ender med et dybt snit ind i blommen af en tommelfinger.

Det bløder.

Og det bløder.

Og så af sted til skadestuen.

En anden skade, som også hører hjemme i segmentet af middelklasseulykker i køkkenet, er forårsaget af mandolinjernet. Det er kort fortalt en pålægsskærer til grøntsager.

Her kan tykkelsen justeres efter forgodtbefindende, og selv rodfrugter som rødbede og fennikel bliver salatvenlige, når de bliver skåret i papirtynde strimler.

Kunsten er naturligvis at stoppe, før den næste skive bliver det yderste af fingerspidsen. Og selvom det lyder logisk, så viser statistikken fra skadestuer noget andet.

Så det er med alle de nødvendige forbehold, at vi denne lørdag sætter fokus på den tyndskårne salat – og det med fokus på squash.

Brug så vidt muligt en gul squash, for så bliver salaten også en lille indbydende appetitvækker for øjnene. Men den grønne squash kan også bruges, og smagen vil være den samme. Har man ikke et mandolinjern, så kan almindelige rivejern og tilmed en kartoffelskræller også bruges – omend skiverne ikke bliver helt så tynde.

Opskriften stammer fra et lille landmandssted – agroturismo – nord for Firenze, hvor den blev serveret a l fresco.

Siden har squashsalaten været en fast del af sommerkøkkenet. Det charmerende ved salaten er enkeltheden, hvor de simple ingredienser går op i en højere enhed, bundet sammen af den syrlige vinaigrette.

Salaten er en perfekt ledsager til en grillet entrecote. Og hvis man har en rosmarinbusk i haven, så smid endelig nogle stilke på grillen sammen med kødet. Det dufter fantastisk og smitter af på smagen.

Salat og bøf er et måltid i sig selv i de varme sommerdage, hvor sulten ikke er helt så påtrængende, men det står naturligvis enhver frit for at servere med yderligere garniture.