Prøv avisen

For mange bøger? Lav dit eget bibliotek

De små bogudlånssteder er poppet op i 50 amerikanske stater, indtil nu i 55 lande verden over. Foto: littlefreelibrary.org.

Tag en bog, og aflever en anden. Tusindvis af små private kassebiblioteker popper op verden over. Idéen stammer fra USA, og nu er den også landet i Danmark

Teknologien giver læseheste masser af nye muligheder for at hygge sig med en god bog. Men den sidste trend fra USA er overraskende gammeldags: små private biblioteker med slidte paperbacks, der skyder op i boligområder.

Der er hverken kataloger eller bøder for at aflevere for sent. Hele udlånsidéen kan samles i det simple princip: Tag en bog, og aflever en anden. Du kan aflevere den bog, du har læst, eller aflevere en anden.

Konceptet Little Free Library er startet af en privatperson i den amerikanske stat Wisconsin i 2009, og det har bredt sig så meget, at der ved årsskiftet er 15.000 registrerede biblioteker. De små udlånssteder er poppet op i 50 amerikanske stater, indtil nu i 55 lande verden over, og det første registrerede bibliotek er også dukket op i Danmark.

LÆS OGSÅ: Dronning Alexandrine var blevet bidt af en hund

Initiativtageren, Todd Bol, ville mindes sin afdøde mor, der var lærer og bogelsker. Han byggede derfor en lille model af en skole og fyldte den med nogle af sine forældres bøger og skiltet: Gratis bøger.

Bols naboer fulgte eksemplet op med kasser med brugte bøger i deres forhaver og indkørsler. Nu har de små biblioteker spredt sig så langt væk som til Ukraine og Pakistan. I oktober sendte Bol 20 små biblioteker til opstilling i Ghana. Og i Indien støtter han en gruppe, der vil opstille minibiblioteker ved 3500 skoler.

Formålet er primært at promovere litteratur og læseglæde, men også at bygge en følelse af fællesskab i boligområder, fortæller Todd Bol til nyhedsbureauet AFP.

På organisationens hjemmeside kan man få gode råd til, hvordan man kommer i gang. Man kan købe den autoriserede bogkasse med skilt, og mod betaling bliver man medlem og registreret - blandt andet med GPS-koordinater så andre kan finde kassen i ens forhave.

Langtfra alle køber kassen eller bliver registreret med koordinater. For nogle handler det om andet end bøger.

Philip Vahab bor i den pæne del af Washington, og han har set initiativet som en måde at få kontakt med sine naboer på.

Byen er så anonym, så det her er som en samtale med opgangen, siger han.

Philip Vahab har bygget en bænk ved siden af kassebiblioteket, hvor forbipasserende kan sidde og læse eller snakke sammen.

Der er ikke nogen bænk ved siden af minibiblioteket på den stille villavej i Ledøje vest for København, hvor det eneste bibliotek, der hidtil er officielt registreret i Danmark på Google-kortet på projektets hjemmeside, har til huse.

Ejeren er Bjørn Weitemeyer, og han har selv snedkereret skabet med glaslåger.

Weitemeyer blev bibliotekar for godt et år siden efter at have set projektet omtalt i et tv-program. Det lød så spændende, syntes han, så han gik i gang. Og selv på en stille villavej i en by med omkring 1000 indbyggere er der omsætning i bøgerne. Nogle forsvinder, og andre kommer til. Der er plads til 30-40 bøger ad gangen, og indenfor er et lager på 150 bøger.

Jeg har også haft et hæfte liggende, hvor brugerne kunne skrive kommentarer, og det har givet mange positive reaktioner, siger Bjørn Weitemeyer.