Mangfoldighed er en del af hverdagen

Julie Sløk er præst ved sømandskirken i New York. Julen i New York viser den berigende mangfoldighed, der bringer forskellige nationaliteter og kulturer sammen til en stor fejring

Julen i Sømandskirken bliver skudt ind med julemarked i november.
Julen i Sømandskirken bliver skudt ind med julemarked i november. Foto: Mike Beresford.

Mor, hvorfor er vi ikke jøder?, spurgte min søn, da han kom hjem fra børnehaveklasse for et par år siden.

Øh, hvorfor spørger du?.

Jo, fordi Edo siger, at hanukkah er otte dage, og jul, det er kun en dag!.

Det er noget helt særligt at være dansk i New York i juletiden. I Danmark er julen selvfølgelig. De fleste børnehaver skal en tur forbi den lokale kirke til julehygge og juleevangeliet; alle har fri på samme tid ve den, der skal arbejde mellem jul og nytår; de fleste ser julekalender, alle arbejdspladser med respekt for sig selv holder julefrokost med sild og snaps og flæskesteg. Men sådan er det ikke her.

LÆS OGSÅ: Julebasaren er startskuddet til jul i Frederikskirken

Her er den eneste selvfølgelighed, at vi konstant møder nogen, der lever anderledes end os selv; her kommer børnene hjem fra skole og synger om dreidels, laver lysestager til fejring af diwali og spørger om vi også skal på hajj.

Mangfoldigheden er en del af menighedens hverdag, det er berigende, sætter gang i diskussioner ved kirkefrokosten og middagsbordet og gør det dobbelt så hyggeligt at komme til julegudstjenester og julehygge med stearinlys og æbleskiver i Sømandskirken.

I virkeligheden er jul ikke kun en enkelt dag. Julen i Sømandskirken bliver skudt ind med julemarked i november og så følger december med luciagudstjeneste, familiegudstjeneste, søndagsklub, plejehjemsjulegudstjeneste, julegudstjeneste i Washington DC den 23. december, to julegudstjenester, børnegudstjeneste med juletræsfest som de kirkelige ting. De sociale og kulturelle arrangementer omfatter julemiddag med and og flæskesteg for menigheden juleaften, mødregruppe, julehygge med småkager, legestue, danskundervisning for børn, danskundervisning for voksne, brunch for netværket og en masse hygge, kaffe og brunkager sammen med de turister, der lægger vejen forbi. Det minder meget om en dansk kirke i december, og vi har travlt, for vi er kun tre ansatte og nogle frivillige.

Sæsonens eneste julefrokost for mit vedkommende er sammen med rabbinerne, hindupræsten, imamerne og de andre kristne præster her i Brooklyn Heights. Vi mødes hver måned til frokost for at følge med i hinandens trossamfund og snakke om lokale problemstillinger. December måneds frokost er her, hvor vi i fredens og fællesskabets navn samler op på tre måneders religiøse fejringer og ønsker hinanden:

Happy Diwali Joyous Kwanzaa Eid Mubarak Happy Hanukkah Merry Christmas!

Glædelig jul fra New York.

Julie Sløk er sømandspræst ved Sømandskirken i New York