Marmeladernes konge

Den ravgyldne orangemarmelade skal laves af pomeransfrugter, som det er sæson for netop nu. Spis marmeladen på en nybagt scone

Pomeransmarmelade smager godt på nylavede scones. –
Pomeransmarmelade smager godt på nylavede scones. –. Foto: .

Med kommen, kaffe og stærk ost gælder det som regel, at enten er man meget for eller også lodret imod. Og sådan er det også med orangemarmelade, som med sin balance mellem det søde, sure og bitre udfordrer smagsløgene. Men i min familie er det marmeladernes konge. Jeg har denne opskrift fra min far, der én gang om året laver nedenstående portion i en tredoblet udgave! Den bliver dels foræret til venner og familie, dels sikrer den, at både han og hustruen kan få marmelade på morgenbrødet 365 dage om året.

Marmeladen skal laves hen over to dage, men er både tiden og besværet værd. Pomeranser kan man få hos grønthandleren, som kan bestille frugten hjem, hvis det ikke er en almindelig vare i sortimentet. Pomeranserne er netop ankommet sydfra og ligner en vild udgave af en appelsin, fyldt med kerner indvendigt, hvilket er meget vigtigt for marmeladens succes. Det er nemlig pektinindholdet i stenene, som får den til at stivne. Og så kan man jo spise marmeladen på en nybagt scone.

Pomeransmarmelade

Scones

Foto: Line Vaaben.