Marokko skal have 600 grønne moskéer

Solenergi skal opvarme vandet i 600 af Marokkos 15.000 moskéer. Desuden skal moskéerne udelukkende oplyses ved hjælp af elbesparende LED-lyspærer. De første 64 moskéer er allerede under ombygning

Regeringen i Marokko vil gerne øge bevidstheden om vedvarende energi, og da moskéer er vigtige centre for det sociale liv i Marokko, er det et godt sted at tage fat.
Regeringen i Marokko vil gerne øge bevidstheden om vedvarende energi, og da moskéer er vigtige centre for det sociale liv i Marokko, er det et godt sted at tage fat. . Foto: Polfoto.

I forvejen er det nordafrikanske land Marokko indehaver af Afrikas største vindmøllepark, Tarfaya, og et kolossalt solcelleanlæg i randen af Sahara-ørkenen. Anlægget er allerede taget i brug, men når det står færdigt i 2018, vil det være lige så stort som hovedstaden Rabat og kunne dække en million marokkaneres elforbrug.

Marokko er et af de stadig relativt få afrikanske lande, hvor regeringen satser massivt på grøn energi. Regeringen i Marokko har udråbt det til et officielt mål, at mindst halvdelen af landets energi skal komme fra vedvarende energikilder ved udgangen af 2030.

Med 300 solskinsdage om året er landet godt stillet, når det gælder udvindelse af solenergi.

Men Tarfaya og solcelleanlægget, Noor, gør det ikke alene. Alt imens Marokko har talt ned til at skulle være vært for klimatopmødet COOP22, som finder sted i disse dage, søsætter det nu et nyt initiativ for at gøre det 99 procent muslimske land med de 34 millioner indbyggere endnu grøn- nere.

Fremover skal 600 af landets moskéer nemlig også udnytte solenergien til at opvarme vandet i de religiøse bygninger. Moskéerne skal desuden udelukkende oplyses ved hjælp af elbesparende LED-lyspærer. De første 64 moskéer er allerede under ombygning, og alle 600 skal være færdigombygget i marts 2019.

Ændringerne vil ikke skade på de religiøse bygninger og vil ”komme de troende til gode, med adgang til varmt vand til at vaske sig i og aircondition i bederummene”, forsikrer det delvist statsligt ejede energiselskab Société d’Investissements Energetiques (SIE) ifølge den britiske avis The Daily Mail.

Selv om 600 klimavenlige moskéer umiddelbart kan synes som en dråbe i havet i et land med 15.000 moskéer, har regeringen også et andet sigte med de grønne moskéer, fortæller projektleder Jan-Christophe Kuntze.

”Vi vil gerne øge bevidstheden (om vedvarende energi, red.), og moskéer er vigtige centre for det sociale liv i Marokko. De er steder, hvor mennesker udveksler holdninger om alle mulige emner og forhåbentlig også om, hvorfor vedvarende energi og energibesparelser kan være en god idé,” siger han til den britiske avis The Guardian.

Synspunktet nyder opbakning hos Marokkos miljøminister, Hakima el-Haité, der mener, at islam kan gøre en væsentlig positiv forskel, når det gælder om at øge bevidstheden om vigtigheden af at bruge vedvarende energi.

”Det er meget vigtigt for muslimske lande at gribe tilbage til deres traditioner og minde deres indbyggere om, at vi som mennesker er diminutive sammenlignet med, hvor vigtig Jorden er. Vi er nødt til at beskytte den og at redde mennesket i processen,” siger hun til The Guardian.

I dag betaler det marok-kanske ministerium for religiøse anliggender elregningen for alle de 15.000 moskéer, og på sigt er am- bitionen også at reducere udgifterne til de religiøse bygningers elforbrug, der samlet beløber sig til 90 kilowatt om dagen, med 40 procent. Hidtil har det nordafrikanske land vær- et helt afhængigt af impor- terede fossile brændstoffer.