Med virtual reality lykkedes det læger at adskille siamesiske tvillinger

To siamesiske tvillinger i Brasilien, der gennem næsten fire har været vokset sammen ved hovedet, blev fornylig adskilt - heldigvis med succes

Her ses de to treårige Bernardo and Arthur Lima før og efter operationen.
Her ses de to treårige Bernardo and Arthur Lima før og efter operationen. . Foto: Gemini Untwined & Instituto Estadual Do Cerebro Paulo Niemeyer/Reuters/Ritzau Scanpix og .

De brasilianske tvillinger Bernardo og Arthur Lima var de første tre år af deres liv vokset sammen ved hovedet.

Ved hjælp af virtual reality lykkedes det læger i Rio de Janeiro at adskille dem i en af de mest komplekse adskillelsesoperationer nogensinde, skriver BBC.

Adskillelsen forløb over syv operationer, der tog mere end 27 timer og involverede knap 100 personer fra den lægefaglige personalestab.

Kirurgerne havde op til operationen øvet teknikken i månedsvis ved hjælp af virtual reality, hvor de iført såkaldte VR-briller kunne operere i samme virtuelle rum fra forskellige lande. Teknologien gjorde det muligt, at operationen kunne foretages virtuelt - baseret på CT- og MRI-scanninger af de siamesiske tvillinger.

På den måde kunne kirugerne øve sig, øve sig og atter øve sig - uden konsekvenser.

“De her operationer noget af det sværeste i vores tid, og at kunne gøre det i virtual reality er som at sende en mand til Mars,” fortæller Noor ul Owase Jeelani, der ledte operationen, til nyhedsbureauet PA Media.

De siamesiske tvillinger på næsten fire år er de ældste tvillinger med sammenvokset hjerne, der er blevet adskilt. Som ofte med adskilte siamesiske tvillinger, var drengenes blodtryk og hjerterytme tårnhøje, indtil de efter fire dage blev genforenet og kunne holde i hånden.