Læserophold: Menneskelivet er (for)underligt

Tag med Kristeligt Dagblad og Jaruplund Højskole på et spændende læserophold med fokus på menneskelivet på godt og ondt fra den 28. august til den 3. september 2017

 Jaruplund Højskole danner ramme om både smuk natur og en uges indsigtsgivende oplæg om vores eksistens gennem forfatterskaber, krige og Grundtvig. – Privatfoto.
Jaruplund Højskole danner ramme om både smuk natur og en uges indsigtsgivende oplæg om vores eksistens gennem forfatterskaber, krige og Grundtvig. – Privatfoto.

”Menneskelivet er underligt, langt mer, end vi kan beskrive, dog lysner det op fra slægt til slægt, hvor mennesket holdes i live”.

Sådan kunne Grundtvig digte og tænke om menneskets gådefulde liv, og sådan har vi stadig god grund til både at synge og tænke. For vores liv er jo både underligt, forunderligt og – nogle gange – også alt for underligt. Det rummer de lykkeligste højder og mørkeste dybder, og vi trænger kun ganske gradvist ind i gåden om, hvad det egentlig er, vi er med til, når vi lever vores liv.

På denne uges klassiske grundtvigske højskolekursus skal vi gøre, hvad vi kan, for sammen at løfte en flig af livets gåde og blive en smule klogere på, hvem vi er, og hvad vi skal stille op med det lille liv, som er vores eget – men som alligevel aldrig kan forstås på egen hånd.

I løbet af ugen skal vi beskæftige os med (for)undringens fryd, livsdannelsens nødvendighed, litteraturens lys, de hårde vilkår og det livsduelige menneske, den europæiske sagnhistorie, den kristne tro og alt det, der sker med et lille liv, når den store undtagelse indfinder sig, og krigen bliver menneskers virkelighed.

Målet er oplysning – om os selv og om det liv, vi deler med hinanden.

I løbet af ugen skal vi mødes om foredrag, fortællinger, fællessang og rigelig tid til samtaler.

Foredragene bliver holdt af mennesker, der vil noget med det, de siger, og har lyst til at tale med andre om det. Vi begynder i livsoplysningens tegn med optakt af kursusleder Johan Christian Nord, som taler ud fra den Grundtvig-sang, der har givet os overskriften til kurset, ”Menneskelivet er underligt”. Dagen fortsættes med foredrag af idéhistoriker Hans Henrik Hjermitslev om den danske dannelsestanke, og om aftenen mødes vi over sangbøgerne.

Onsdag står i litteraturens og kristendommens tegn, hvor vi skal høre tre forskellige foredrag – nemlig valgmenighedspræst Hans Nørkjær om forfatter Karl Ove Knausgård, sognepræst og litterat Anders Thyrring Andersen om den kristne synsvinkel i Peter Seebergs roman ”Hyrder” og til sidst valgmenighedspræst Nana Hauge om opbyggeligheden i nybyggerfortællingen om ”Det lille hus på prærien”.

Torsdag vender vi os mod oldtidens sagn og den europæiske tragediedigtning, hvor vi blandt andet skal høre foredrag af Jaruplunds bestyrelsesformand Kristian Kjær Nielsen om Beovulf-sagnet og af boganmelder Rasmus Vangshardt om Shakespeares lys i menneskemørket.

Fredag står i krigens tegn. Her skal vi lytte til tidligere kampsoldat og nuværende teologistuderende Andreas Meng, der vil tale om menneskets pligt og krigens nødvendighed, og litterat Hans Boll-Johansen fortæller om den dansksindede sønderjyde Kresten Andresens breve og dagbøger fra Første Verdenskrig.

Lørdag morgen vender vi tilbage til Grundtvigs sang om menneskelivet – og håber på en god og fri samtale om alt det, der er opstået i os i løbet af ugen. Om aftenen mødes vi til fælles festmiddag. Søndag morgen siger vi farvel og tak og – måske endda – på gensyn!