Prøv avisen
Lørdagsmad

Midsommer med helstegte rødspætter og strandkål

Sommeren er fuld af gratis mad, her fra Lolland-Falster. – Foto: Poul Joachim Stender

Sommerferie betyder tid til at gå på jagt efter lokale råvarer

Lolland-Falster, hvor jeg befinder mig i øjeblikket, er et madmekka.

Jeg tager til Langø Havn på Lolland. Jeg har nummeret på en af fiskerne, der er ude med sin kutter. Jeg ringer ham op og spørger: ”Kan du stikke mig et par flade i dag?”. Når kutteren lægger til, får jeg ikke et par lussinger, men en plasticpose fuld af rødspætter og pighvar, der lugter som havet.

Den danske midsommer er på Lolland-Falster fuld af gratis mad. Langs Østersøen, især på strækningen mellem Sildestrup Strand og byen Hesnæs, vokser der strandkål med tykke, kødfulde blade. Jeg forstår ikke, hvordan badegæsterne kan lade være med at plukke til aftensmaden.

Det undrer mig også, at hyldebærblomsterne får lov til at stå i fred. Med sukker, citronsyre og ubehandlede citroner kan de hvide skærme forvandles til en saft, der er et koncentrat af midsommeren. Bøtøkartoflerne på Sydfalster puffer op af jorden. Jeg bilder mig ind, at der ikke findes bedre kartofler. Nyopgravede kan man nærmest skrælle med øjenvipperne. Det er også ærtesæson på Lolland-Falster. Øernes ærter er verdens fineste ærter og kan blandt andet bruges til egnsretten mælkeærter med stegt flæsk.

Vi nærmer os juli. Det betyder, at der i skovene på Lolland-Falster vil dukke gyldne kantareller frem. Jeg ved, hvor jeg kan finde dem. Men de er endnu ikke kommet der, hvor jeg høster dem. Derfor må jeg købe kantarellerne i et supermarked.

Jeg har bestemt mig for, at min hustru og jeg skal have helstegte rødspætter fra farvandet ved Langø, strandkål fra Hesnæs, nyhøstede ærter fra Stubbekøbing og kantareller fra Bulgarien. Et bedre lolland-falstersk midsommermåltid kan ikke serveres for nogen!

Rødspætter med kantareller, ærter og strandkål

  • 2 flåede rødspætter
  • 200 gram kantareller
  • 1 bakke friske ærter
  • 2 store blade strandkål eller spidskål
  • rugmel
  • smør
  • flagesalt
  • peber

Rens kantarellerne for jord og urenheder. Det gøres bedst med en lille børste, da kantareller ikke bør vaskes. Rist dem i smør på en pande. Krydr med salt og peber. Skyl og rens fiskene. Fjern alt blodet i hovedenden. Klip halefinnerne af, og fjern de alleryderste af sidefinnerne. Vend fiskene i rugmel.

Steg dem i masser af smør. Steg først den mørke overside. Så den lyse side. Pas på ikke at overstege fiskene.

Bælg ærterne. Skær strandkålsbladene i strimler. Svits forsigtigt strimlerne i smørret, der blev anvendt til kantarellerne. Det tager cirka to-tre minutter.

Læg hver sin fisk på en tallerken. Placer strimlerne med strandkål. Afslut med kantarellerne. Drys generøst med de friskbælgede ærter.