Læser: Min søsters æbletræ er ramt af sygdom. Hvad kan man gøre?

En læsers søster har problemer med et lille æbletræ, som har sår på stammen. Haveeksperten kommer med råd til at hjælpe æbletræer

Haveekspert Berit Rørbøl fra Bolius svarer på spørgsmål fra læserne.
Haveekspert Berit Rørbøl fra Bolius svarer på spørgsmål fra læserne. Foto: Camilla Stephan.

Kære Berit

Min søster har fået et lille æbletræ for nogle år siden. Det sætter nogle blomster, men forekommer ramt af sygdom. Kan man eventuelt behandle de store sår på stammen med noget? Tager det mon skade af at stå i delvis skygge?

Venlig hilsen
Uffe Esben Pedersen

Kære Uffe

De store knuder og flænger i træet skyldes angreb af en svamp, der har forårsaget, at æbletræet har udviklet frugttræ-kræft. Kræft i frugttræer kan desværre ikke behandles effektivt, men ved mindre angreb kan man forsøge at beskære sig ud af problemerne ved at fjerne de ramte grene, inden kræften breder sig.

I dette tilfælde, hvor selve hovedstammen er hårdt angrebet, må man desværre nok indse, at træet ikke står til at redde, og det vil inden for få år bukke under. Da sygdommen skyldes svamp, bør I, når træet ikke kan mere, fjerne alle dele af træet og køre det væk for at undgå, at svampesporer spreder sig til andre frugttræer i haven.

Det syge æbletræ.
Det syge æbletræ. Foto: Privatfoto.

Skal der plantes et nyt æbletræ, kan I gøre flere ting for at forebygge angreb på det nye træ. Som det første kan I vælge en sort, der er mindre modtagelig over for frugttræ-kræft. Det kunne for eksempel være aroma eller filippa. Vælg herefter en ny placering til træet, både for at undgå at plante i inficeret jord, men også for at sikre bedre forhold til det nye træ. Træet bør ikke plantes i skygge fra andre træer eller bygninger, da æbletræer trives bedst med masser af lys. Jorden bør være veldrænet, det vil sige, at der ikke må være konstant fugtig eller våd jord. For at sikre en god etablering af træets rodnet, skal træet vandes i vækstperioden fra april til oktober de første to-tre år.

Det første år vandes der en gang om ugen, herefter en gang hver 14. dag. Vand jorden godt igennem ved hver vanding, så vandet trænger dybt ned i jorden. Dette sikrer, at rødderne
trænger dybere ned i jorden og ikke lægger sig i overfladen, hvor de er mere modtagelige over for udtørring.

Med venlig hilsen 
Berit Rørbøl