Prøv avisen

Mobiltelefonen flytter udstillingen ud i virkeligheden

Foto: Iris

Danske museer udvikler stadig flere applikationer, der kan kombinere kunst med GPS. Det styrker kunsten, mener it-begejstret museumsinspektør

Om to uger slutter en velbesøgt udstilling, der det seneste år har turneret på en række af Danmarks kunstmuseer: En udstilling om landskabsmaleren Peter Vilhelm Carl Kyhn (1819-1903).

Så hvorfor bringe den på bane nu? Fordi Kyhn-udstillingen kun begynder på museerne. Den fortsætter ude i virkeligheden. Lige nu.

For museerne har tænkt digitalt. Med til udstillingen hører en app til smartphones, som gratis kan downloades.

LÆS OGSÅ:
Se film og fjernsyn uden et tv

Appen kombinerer produktive Vilhelm Kyhns mange landskabsmalerier flere end der er plads til på udstillingerne med telefonens GPS-lokationsmekanisme. Resultatet er to anvendelsesmuligheder: På et indbygget kort kan man hjemmefra studere danmarkskortet og se, hvordan landskabet så ud i 1800-tallet gennem Kyhns øjne. Eller man kan tage telefonen med på en danmarksrejse. Står du et sted, som Kyhn har malet, kan man med applikationen sammenligne nutid og fortid. Man kan også selv tage billeder af udsigten, som den ser ud i dag, og udveksle meninger om malerierne med andre Kyhn-beundrere

Det har mange allerede gjort. De billeder, som folk tager og uploader til appen, kan alle se. Og det betyder, at udstillingen vokser.

Museumsdirektør på Bornholms Kunstmuseum Lars Kærulf Møller siger:

Du får meget konkret syn for sagen med appen: Du ser, hvordan det danske landskab har udviklet sig. Hvis du står et sted, hvor Vilhelm Kyhn har malet, kan du forholde dig til, hvordan motivet så ud for 100 år siden. Det skal gerne sætte en dialog i gang: Hvad betyder det danske landskab? Hvorfor er det en del af vores identitet?

Landskabsmaleren Kyhn kom vidt omkring, hvorfor netop hans produktion er så velegnet til en app som denne, påpeger Lars Kærulf Møller. Kyhn malede solnedgange, skove og kyster fra Skagen i nord til Haderslev og Falster i syd, over Fyn i midten og heden i vest til Bornholm i øst; naturpanoramaer så dragende, at man får lyst til at gå ind i dem og måske endda blive borte i dem, skrev Kristeligt Dagblads anmelder om Kyhns livsværk sidste år.

Men Kyhns Danmark, som appen hedder, er ikke den eneste kunstudstilling til mobiltelefonen. For eksempel kan man med den bevæge sig rundt i Den Gamle By i Aarhus og Roskilde Museum med apps, der kombinerer telefonens GPS med indtalte og skrevne informationer om de steder, man befinder sig.

Krøyer-udstillingen på Den Hirschsprungske Samling er ligeledes kombineret med en digital guide, og både Statens Museum for Kunst og Nationalmuseet har udviklet applikationer, der udvider museumsoplevelsen.

Tilsvarende kan man gå på opdagelse i danske kirker med Nationalmuseets app Øret til væggen. Det er en guide til kalkmalerier i 136 kirker rundt i landet, hvor kirkerne og maleriernes historie præsenteres. Mens man bevæger sig rundt, kan man lytte til udvalgte historier om figurerne på væggene.

Kunst- og museums-apperne er kommet for at blive, siger museumsdirektør Lars Kærulf Møller:

For vores vedkommende vil vi meget gerne formidle vores samlinger på nye måder. Med apps får du noget, du kan tage med hjem.

Og er man mere til den klassiske udstilling, kan Kyhn-udstillingen akkurat lige nås endnu. Hvis du skynder dig til Bornholm.

HER FINDER DU DE OMTALTE APPS: