Mod havens vintersøvn

De store krukker med roser skal sættes i væksthuset, udvendige vandhaner skal lukkes for vinteren, og haveredskaber skal sættes ind. Bjarne Nielsen-Brovst har travlt med at gøre sine haver vinterklar

Tegning: Kræsten Krum Byskov
Tegning: Kræsten Krum Byskov.

Der er lykkestunder i haven. Hele året! Selvom dagen er aftaget med næsten 10 timer. Vi har i vor engelske have ved Rude Strand ud mod Aarhusbugten en gårdhave på cirka 40-45 kvadratmeter bygget op af røde mursten. Murene er to og en halv meter høje, øverst afsluttet med røde teglsten, akkurat som taget på hovedhuset, Havhuset, er det.

Det betyder, at der er megen læ til beskyttelse af de mange lerkrukker, som fylder en stor del af gårdhaven. Blå krukker, potterøde, hvide cementkrukker, granitskåle, granitkugler fra Samsø samt røde og gule mursten med ”huller”, som vi har fundet nede langs stranden fra Kysing, Rude til Saxild Strand. Indsamlet gennem snart 30 år.

Men nu er det blevet tid til at forberede sig mod vinterens kulde og frost. De blå krukker med roserne placeres inde i Væksthuset, som ligger med indgang syd i gårdhaven.

Væksthuset er på cirka 25 kvadratmeter, opbygget af samme røde mursten som gårdhaven, men med høje, solide glasruder og glastag. Herinde gror vore mange vindruer, som jeg vender tilbage til i et senere havebrev. Roser i krukker skal beskyttes, derfor sættes de derind, placeret nede mellem de to-treårige buksbomplanter, der gror i de tre solide bed med masser af god muldjord og træflis. Her står rosenkrukkerne godt. Rosa Astrid Lindgren, R. Karen Blixen, R. H.C. Andersen, R. Jacques Cartier, R. Korresia Fresia og R. Lilli Marlene. Hele farveskalaen fra hvid, lysrød, mørkerød, okkergul og gyldengul.

Et tungt arbejde ar flytte dem ind i Væksthuset, så sækkevognen kommer i brug til de tungeste krukker. Og husk det nu, I, der har udvendige vandhaner i haven. Vandhanerne skal vinterlukkes. Vi har tre vandhaner. Nu går jeg ud og åbner hanerne, lader vandet fosse ud. Ned i kælderen i hovedhuset, hvor jeg drejer vandgrebet over med ”vinter”, og så kan det system også gå i ”vintersøvn”.

Men man skal huske at vande roser, buksbomplanter, vinplanter, og hvad der ellers måtte stå indefor, hele vinteren igennem. Der bruger vi de klassiske zinkvandkander, henter dem fra forgangen i Havhuset, hvor de lige er til at slæbe ud i Væksthuset. Og vande. Og der er meget, der skal gøres i Væksthuset. De automatiske vinduesåbnere i glasvæggene. De skal smøres med amerikansk olie, akkurat som dørhængslerne skal have en omgang olie. Jeg er begyndt at binde snor omkring sidevinduernes lange hængsler, så de ikke springer op hen over vinteren. Der skal være frostfrit herinde. Og når sneen begynder af falde, og frosten for alvor bider, kommer der rockwoolmåtter op langs ruderne og halmmåtter omkring druerne og roserne.

En af de helt store novemberopgaver er at flytte alle haveredskaberne ind. De hænger ellers på de 12 høje træstolper, der bærer de tunge glas langs sidevæggene. Nu flyttes haveredskaberne ind i skabene i garagen, der danner Gårdhavens nordvæg, også bygget op af de smukke, røde mursten. Spader, river, koste, skuffejern, save, klipperedskaber, små og store tange, dræbersnegletangen, sakse etcetera – jo, så er det vinter! Dækstolene i teaktræ, teaktræsbord- og stole er kommet i vinterhi i garagen, dog er der én stol tilbage. Den står inde i Væksthuset.

Her kan man sidde og hygge sig, når vintervejret er til det. Der er jo også sol om vinteren. Da kan man sidde og læse lidt om havelivets godhed. Det kan for eksempel være Karel Capeks ”Et år i min have”, Jørn Dannesboes ”Have. Design. Detaljer”, eller Erik Westergaards ”Tankefulde haver”. Jo, havelivet er godt. Også om vinteren!