En havemand går i vinterhi: Mod vintertid med et stort tab

Det bider i hjertet, når den første frost snart viser sig, og en havemand må gøre klar til et langt vinterhi. I år bliver det særligt hårdt for Bjarne Nielsen Brovst uden hunden Balder

- Illustration: Kræsten Krum Byskov
- Illustration: Kræsten Krum Byskov.

Der er to perioder i havelivet, som rammer vore hjerter i begge vore haver – særligt den ”engelske” have på Rude Strand ved Aarhusbugten – og det skyldes Væksthuset og Gårdhaven. Vi fik bygget Væksthuset i 1997 samtidig med den store gårdhave og Skrivehuset, alt i smukkeste røde mursten og teglsten overalt – undtaget Væksthuset naturligvis.

Væksthuset er på cirka 25 kvadratmeter med smukke store vinduer og den høje dør ud til Gårdhaven, hvor vi har vore blå lerkrukker med roser, buksbom og krydderurter, dertil diverse havemøbler som stort ovalt havebord med tilhørende bænk og stole, to dækstole og parasol.

Og nu kommer vi til det. To gange om året skal alt flyttes, forår og vinter. I april/maj flyttes møblerne ud fra garagen og Væksthuset. Når den første frost viser sig i slutningen af oktober/begyndelsen af november, ind igen til et langt vinterhi. Det bider i hjertet, og særligt i år har det været særlig hårdt. Derom senere.

Men jeg elsker hvert forår at få alle haveredskaber ud på deres hængepladser i Væksthuset. På hver eneste lange, hvide vinduesstolpe hænger kroge til spader, skovle, river, skuffejern, ha-vesakse, save, knive. Dertil tre oplukkelige vinduer, der automatisk åbnes og lukkes afhængigt af temperaturen.

Og de vinduer skal passes omhyggeligt med god oliesmøring, og så får dørene en omgang ved samme lejlighed. Det arbejde elsker jeg forår og efterår. De enkelte redskaber får også en gang olie, inden de her i efteråret atter bringes ind i garagen til de enkelte redskabsskabe.

Akkurat som de to havegrill, der også får en tur med stålbørsten. Sædvanligvis følges det hele nøje af vor elskede hund Balder, en F.T. Springer Spaniel, ud og ind, med en hundekiks som præmie i vente.

Vi har masser af vindruer i Væksthuset, der skal passes og klippes. Nu her i oktober har vi høstet alle de små druer af Vitus vinifera ”Rondo” og de sidste V. ”Einset”, store kerneløse røde druer.

Der blev pakket et par papkasser, nogle til os selv, andre til vore høns og vagtler på Nordgården ved Jammerbugten. De elsker druerne, selvom der er lidt mug og råddenskab på enkelte af dem.

Nu er det alle de blå plantekrukker med roser, der har blomstret hele sommeren igennem, blandt andet opstammede rosa ”Karen Blixen” og R. ”Ledreborg”, samt smukt tilklippede buksbom i kugler og kegler, der skal ind i læ for frosten. Så kan Balder og jeg sidde inde i Væksthuset i fred og ro og vande alle planterne en gang om ugen vinteren igennem.

Frosten er endnu ikke kommet – åh, blot lyden af vand, der strømmer ud af hanen og haveslangen – det er lykken! Nu skal vandhanerne snart lukkes – der er tre – for at undgå frostsprængning, men vi venter lidt endnu.

Da kom den store ulykke. Balder døde mandag i sidste uge af en hjerneblødning, 14 år gammel, født den 19. september 2003. Alle de lykkestunder, vi har haft. Her i Væksthuset, alle gåturene langs stranden til Norsminde Fjord eller Saxild Strand, skovturene ad stierne på Nordgården, altid var han parat, glad og trofast.

Nu har vi begravet ham oppe ved ”Skulpturparken” sammen med hans elskede bolde, hundesnor og halsbånd. Jo, han har været en gave! Tak, Balder! Vi savner dig dybt!