Musik styrker hjernen – også selvom man ikke er Beethoven

Vil du gerne styrke din hjernes funktionelle koblinger? Så spil et instrument, lyder det fra et nyt, stort studie

Den amerikanske cellist Suajri Britt begyndte at spille violin som 4-årig. Som 8-årig i 2009 spillede hun for den daværende amerikanske præsident Barack Obama i Det Hvide Hus. Heldigvis behøver du ikke være et talent af denne kaliber for at høste de neurologiske frugter af en "musikerhjerne", viser nyt studie.
Den amerikanske cellist Suajri Britt begyndte at spille violin som 4-årig. Som 8-årig i 2009 spillede hun for den daværende amerikanske præsident Barack Obama i Det Hvide Hus. Heldigvis behøver du ikke være et talent af denne kaliber for at høste de neurologiske frugter af en "musikerhjerne", viser nyt studie. Foto: Kyle Alexander/Ritzau Scanpix

Spiller du guitar, harmonika eller noget helt tredje? Så er der gode nyheder.

Længe har forskere vidst, at musik kan have gavnlige effekter på alt lige fra hukommelsen til behandling af lidelsen Parkinsons sygdom. Og nu kan det hidtil største studie af musikeres hjerner bekræfte, at der altså er noget om snakken.

I det videnskabelige tidsskrift Journal of Neuroscience lyder konklusionen nemlig, at musikerhjernen ganske enkelt er anderledes indrettet end de hjerner, der gemmer sig bag hovedskallen på personer, som ikke spiller musik.

De musikalske hoveder er simpelthen bedre til at danne såkaldt ”stærke funktionelle koblinger”. Det vil sige, at forskellige områder af hjernen bliver bedre til at arbejde sammen, og det har positiv indflydelse på udviklingen af særligt hørelse og motorik. Det skriver den norske netavis om videnskab forskning.no.

Alligevel er det, der har vakt mest opsigt blandt forskerne, at der faktisk stort set ingen forskel er på mennesker, der besidder ører med absolut gehør, og dem, der ikke gør.

Man skal altså ikke nødvendigvis være den nye Beethoven eller i stand til at frasere til perfektion for at høste de neurologiske frugter. Det er tværtimod nok blot at have et lidenskabeligt og engageret forhold til musikken.

Og selvom personer, der har spillet musik fra tidligt i livet, har de stærkeste funktionelle koblinger, er der hermed god grund til fremover at synge lidt højere i badet end sædvanligt eller måske give sig i kast med et nyt instrument.

Bagsiden vil dog alligevel opfordre til, at det i så fald ikke bliver sækkepiben, man kaster sig over som det første.