Myte: Du får gigt af at knække fingre

Skal man vente en time med at bade, når man lige har spist? Og kan mad tåle en tur på gulvet i op til fem sekunder? Her er seks sundhedsråd, der ikke har hold i virkeligheden

Det er ikke bevist, at man får gigt af at knække fingre.
Det er ikke bevist, at man får gigt af at knække fingre. Foto: Iris/arkivfoto/ritzau/scanpix.

1. Tøj og forkølelse: Husk at tage nok tøj på, så du undgår at blive forkølet eller syg, kan man næsten høre sin mor gentage. Men det er faktisk ikke bevist, at varmt tøj i kulden gør en mere modstandsdygtig. Når mange i disse måneder hoster, snotter og ligger under dynen med feber, skyldes det, at vi tilbringer mere tid indendørs i små lukkede rum og derfor er mere udsatte over for virus.

2. Varme og hovedet: Et andet godt råd i disse måneder er baseret på en idé om, at kroppens varme først forsvinder fra hovedet, og at en hue derfor er vigtigst. Men det er også en ubekræftet myte. Vi taber nemlig kropsvarme fra alle de steder på kroppen, der ikke er dækket til. Og her er ansigt og hoved ofte udsat.

3. Mad og badning: Et gammelt sommerråd er, at man først må gå i vandet en time efter et måltid. Rådet er hægtet op på en idé om, at fordøjelse sender mere blod til maven og dermed væk fra muskler, der lettere kan gå i krampe i vandet. Men ifølge videnskaben kan man altså stadig nå både at spise og bade inden for en time.

4. Mad på gulvet: Denne myte er forbundet med både 5 og 10 sekunder, der er udbredte, men ubekræftede, grænser for, hvor længe tabt mad kan tåle at ligge på gulvet og stadig blive spist, uden at der kommer baktusser med i maven. En undersøgelse har vist, at det tager under et sekund for bakterier at sætte sig fast.

5. Knogleknæk og gigt. Det er måske rart at give fingrene et knæk, men vanen kan på lang sigt give slid- eller leddegigt. Den vandrehistorie satte den amerikanske læge Donald Unger sig for at efterprøve på egen krop og knækkede fingre hver dag i 50 år, kun på den ene hånd. Resultatet var: Ingen forskel på fingrene.

6. Tyggegummi i maven: Slug aldrig et stykke tyggegummi, det kan sidde fast i din mave og blive i din krop i op til syv år. Nej, tyggegummi er ikke værre end alt andet mad og følger den normale fordøjelsesproces.