Når familievejleder Lola Jensen er i sommerhus med børnebørnene, er risalamande en fast ret

Familievejleder Lola Jensen husker særligt de små øjeblikke og smagene fra somrene med sine bedsteforældre. Hun tager selv sine egne børnebørn med i sommerhus

Når familievejleder Lola Jensen er i sommerhus med børnebørnene, er risalamande en fast ret
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix.

Hvad lavede du i dine barndomsferier?

Min barndomssomre husker jeg især for tre ugers koloniture med Rødovre Kommune i Gedser og Lønstrup. Jeg husker leg, fællesskab, madlavning, sand og strand, og at vi sad om bålet med guitarer og sang sange, som i dag havde sendt turlederne på forsiden af aviserne. Puberteten kunne ikke begynde bedre, og vi var kloge nok til ikke at gå hjem og synge dem for vores forældre. Det var virkelig sjove ture. 

Jeg synes, at sommerferien var dejlig lang og rolig. Der skete ikke noget hver dag. I dag ser jeg folk fare rundt til alt muligt, men det var anderledes dengang. Vi havde masser af tid. Når jeg tænker tilbage på det, synes jeg, at vi var privilegerede på den måde. 

Tilbragte du tid med dine bedsteforældre - og hvad lavede I? 

Vi lavede ikke noget fast. Min mormor og morfar arbejdede og havde kun tre ugers ferie. Jeg husker bare, at de var til rådighed og gav os lov til at være der, så meget vi ville. 

Nogle somre mødtes vi med hele min morfars familie i Skuldelev på den sjællandske halvø Hornsherred, hvor han var født. Vi var ofte rigtig mange mennesker, og det var altid sjovt med lege og en køretur på grusvejen i sidevognen på en motorcykel.

Da jeg blev omkring de 15 år, skaffede min mormor mig et sommerjob på den Nilfisk-fabrik, hun selv arbejdede på. Jeg holdt til at være der i en uge og husker det som meget kedeligt. Jeg kan stadigvæk hidkalde mine ømme tommelfingre fra den uge. Jeg gjorde et nyt forsøg sommeren efter, men det gik heller ikke. Jeg kunne bare ikke arbejde på en fabrik, selvom det var fristende med alle de penge, det var muligt at tjene. Men jeg fik stor respekt for folk, der arbejder på fabrik. 

Har du et yndlings ferieminde med dine bedsteforældre?

Min mormor gav mig en gang eller to i løbet af sommeren en kæmpe fersken i en brun pose, hun købte inde på Strøget. Jeg kan huske forventningens glæde til den store, solmodne fersken, og hvordan saften bare løb ned af mine arme. Det er de små øjeblikke og sommerens smage, jeg husker bedst.

Der var kun de ferskner den ene gang om året, og det er det, der gjorde dem så fantastiske. Dengang kunne man kun få ting i sæson, og det var helt vidunderligt, når det endelig var sommer, og de fantastiske smage kom igen. 

Hvad laver du selv med dine børnebørn, når de har ferie? 

Da corona kom for to år siden, lejede vi et sommerhus den første uge af skoleferien, og det er vi blevet ved med. De mindste børnebørn er med et par dage, de ældste hele ugen, og deres forældre kommer on and off. Det er dejligt at komme væk fra egen matrikel, hvor der ofte er flere ting, der kan forstyrre feriefreden. 

I sommerhuset har børnene også maddage. Et af mine børnebørn har risalamande som livret. Derfor er det en fast ret på turen - selvfølgelig med mandelgave. Det er nok noget, mine børnebørn engang kommer til at nævne som et ferieminde.

Har du gode råd til aktiviteter, som kan underholde og interessere både børn og voksne?

Masser! Det fantastiske ved min egen generation er, at vi har alle idéerne. Hvis man støver sin egen gode hukommelse af, så finder man frem til dem. Det kan være stoledans, at smage ting med bind for øjnene eller at lave teater ud af papkasser. Og man skal huske, at hver dag ikke behøver at være planlagt.