Prøv avisen
Lørdagsmad

Når sommerferien rammer køkkenet

Vaniljeisen gør den her koldskål lidt fyldigere. – Foto: Else Marie Nygaard

Med seks ugers sommerfrihed er der tid til, at børn finder forklæderne frem. Koldskål er et godt sted at tage fat

Diaglogen begynder cirka sådan her:

”Mor, har du natron?”.

”Ja. Hvorfor?”.

I stedet for et svar kommer et nyt spørgsmål:

”Mor, har du kontaktlinsevæske?”.

”Nej. Hvorfor skulle jeg dog have det?”.

Det er ferietid, og det mærkes også i køkkenet. De sære spørgsmål om hævemiddel og væske viste sig at være ingredienser til en slim, datteren havde lyst til at lave, sådan som hun havde set diverse youtubere gøre det. Og sådan gik det til, at der blev indkøbt barberskum, skolelim og kontaktlinsevæske. Natron og frugtfarve havde vi. Det lykkedes at blande de sære ingredienser sammen til slim. Det kostede dog klistrede fingre og en slimmasse med samme farve som en afbleget flamingo. Det var sjovest bagefter.

Jeg ved, at datteren har flere slimdrømme, for det er sjovt at røre ting sammen, og da jeg foreslog, at hun blev dessertkok for en aften og gav hende to koldskålsopskrifter at vælge mellem, takkede hun ja. Opskrifterne er lette at gå til, og man er næsten sikker på at høste roser for den enkle dessert. Mejerierne siger, at de kan måle, om sommeren er varm på efterspørgslen efter koldskål. Da vi stod i den lokale Matas for at købe kontaktlinsevæske, fortalte ekspedienten, at de i en periode havde haft udsolgt, fordi sommeren åbenbart kalder på slim for nogle børn.