Nasa opdager første planet uden for vores galakse

Forskere mener at have opdaget en fjern planet, som lever et farligt liv i nabogalaksen

Vores galakse, Mælkevejen, med dens mange stjerner og planeter, vi stadig bliver klogere på.
Vores galakse, Mælkevejen, med dens mange stjerner og planeter, vi stadig bliver klogere på. Foto: Jurgen Ziewe/Ikon Images/Ritzau Scanpix.

Engang var Jorden centrum for alt. Så blev vi klogere på andre planeter i nærheden omkring vores sol, som viste sig at være en lille del af en hvirvlende stjernehob, vores galakse. Siden har eksperterne opdaget endnu flere stjerner og planeter, som viser, at vi måske ikke er alene i universet. I alt 5000 exoplaneter kender man –altså planeter, der kredser om en stjerne, som ikke er vores sol. De findes dog alle i vores egen galakse, Mælkevejen.

Men nu har forskere for første gang opdaget en planet, som ikke blot er uden for vores solsystem, men så langt borte, at den findes et sted helt uden for vores galakse. Det er astronomer ved det amerikanske rumagentur NASA, som har gjort denne opdagelse, som i sig selv teknisk set er ret utrolig. Et Nasa-teleskop holder nemlig øje med objekter og verdener langt borte, og er for nylig faldet over en planet tusinde gange længere væk end nogen andre opdagede exoplaneter.

Det skriver britiske BBC.

Forskerne hos NASA anvender en teknik, som gør det muligt at skanne vores galakse, og som altså har fundet 5000 planeter, som er mindre end 3000 lysår borte fra Jorden. Men så dukkede en ny planet op endnu længere væk i vores nabogalakse, der går under navnet M51 eller Whirlpool Galaxy (Malstrømsgalaksen), som befinder sig 28 millioner lysår borte.

Metoden, astronomerne har opdaget exoplaneter på, er ved at holde øje med lysglimt, der opstår, når en planet passerer ind foran stjernen, den kredser om. Og ved at studere disse glimt, kan man faktisk måle både planetens størrelse, vægt og afstand til sin stjerne.

Det kræver dog mere at se endnu længere ud i universet, og her kigger eksperterne efter ændringer i røntgenstrålingen fra et lysende område, når en planet flyver forbi det. Det gav bonus, da NASAs teleskop var rettet mod et område med et sort hul eller en neutron-stjerne, som har en tvillingsol, der er omkring 20 gange større end vores sol.

Da forskerne kiggede nærmere, registrerede de et drastisk fald i røntgenstrålingen, hvilket kan betyde, at der en stor planet på færde derude, som vil være på størrelse med Saturn.

Opdagelsen skal først bekræftes, men data viser, at det først kan ske om omkring 70 år, når planeten vender tilbage og blokerer for strålingen igen. En anden mulighed er, at det slet ikke er en planet, men en ophobning af gas eller støv. Men astronomerne er temmelig sikre i deres sag på grund af andre typer data, der understøtter deres teori, fortæller de til The Independent.

Er der så tale om en planet med liv på endda? Formentlig ikke, lyder det fra Julia Berndtsson, fra Princeton-universitetet i New Jersey, USA, som har været medforfatter på en videnskabelig artikel om opdagelsen.

”Hvis denne planet faktisk eksisterer, har den haft en meget svær historie med endnu flere trusler på vej. Den har skullet overleve en supernova-eksplosion, som har skabt en neutronstjerne eller et sort hul, som har gjort det muligt for os at se den – og på et tidspunkt vil dens tvillingstjerne eksplodere i en anden supernova, som vil overdække planeten med dødbringende stråling,” siger hun til den britiske avis.