Naturvejleder: Det er mest for vores egen fornøjelses skyld at vi fodrer fugle

Det er vinter, og mange danskere hænger mad ud til fuglene

Skorvspurve kæmper her om den bedste plads ved foderkuglerne. Det er kugler som disse i grønt plastik net, som Peter Baloo Laurents mener at man skal undgå.
Skorvspurve kæmper her om den bedste plads ved foderkuglerne. Det er kugler som disse i grønt plastik net, som Peter Baloo Laurents mener at man skal undgå. Foto: Lars Laursen/Biofoto/Ritzau Scanpix.

Det er december, og sne og kulde er over os. Det er blevet tid til at hænge juleneget ud til de fugle, som overvintrer i Danmark. Man kan spore traditionen med at hænge kornaks udenfor tilbage til 1700-tallet. Men i alle de år har fuglefodring som neg eller i kugler mest været for vores egen fornøjelses skyld. Det siger Peter Baloo Laurents, som er naturvejleder i Danmarks Naturfredningsforening.

Hvis man gerne vil hjælpe fuglene igennem vinteren, er det ifølge Peter Baloo Laurents vigtigere, at man sætter vand ud til dem. Flere dage med hård frost kan nemlig gøre det svært for fuglene at finde væske.

”Jeg har selv en gammel stegepande, som jeg sætter ud med frisk vand om morgenen. Det er vigtigt, at man ikke bruger en margretheskål, for det gør det svært for fuglene at få fat i vandet,” siger han.

At forkæle fuglene med mad og vand i vintermånederne, påvirker ifølge naturvejlederen ikke den naturlige balance hos fuglene, hvilket ellers har været et argument imod fodring. De fugle, som bliver i Danmark, er nemlig indrettet til at overleve den kolde tid.

”Man kommer højest til at gøre det lidt nemmere for de svage fugle, men der er ingen truede fugle, der dør, hvis man ikke sætter mad og vand ud. Derfor skal man også undgå at sætte for meget mad ud på én gang, for rester kan nemlig tiltrække skadedyr som rotter,” siger Peter Baloo Laurents.

Hvis man nyder at betragte fugle i haven i de kommende måneder, så er det vigtigt, at man ikke fodrer dem med korn, for det gider fuglene ikke at spise, lyder det fra eksperten. Fuglene skal have noget med højt fedtindhold, der kan hjælpe dem med at holde varmen i den kolde tid.

”Jeg vil også anbefale, at man går udenom de foderkugler i plasticnet, som man kan købe, da det grønne net ofte ender i naturen bagefter, og så kan de små fugle få deres fødder fanget i nettet.”

Det er primært de små fugle, som er vilde med fed kost, så hvis man gerne vil se nogle større fugle såsom solsort og sjagger, så kast nogle overmodne æbler ud i haven, lyder rådet.

”Fugle er ligesom alle andre dyr. Er der let adgang til mad, så kommer de. Med vinterfodringen bliver der mulighed for at se nogle fugle, som normalt er sky,” siger naturvejlederen.