Vinteren indbyder til mad, der både er syndigt og sundt. Prøv denne nemme frokostburger med umamisvampe

Prøv denne knasende burger med en af sæsonens råvare: østershatten, der med sin kødlignende konsistens er et glimrende alternativ i den kødfrie burger

Østershatte er en af de få svampesorter, der er i sæson i vintermånederne i Danmark. Når de steges, får de en kødlignende konsistens, som gør dem velegnede i en kødfri burger som denne.
Østershatte er en af de få svampesorter, der er i sæson i vintermånederne i Danmark. Når de steges, får de en kødlignende konsistens, som gør dem velegnede i en kødfri burger som denne. . Foto: Amalie Cloos

Da jeg lagde kødet på hylden for knap ni år siden, var det i begyndelsen en ret nedslående affære. Mine måltider manglede dybde, smagte ikke fyldestgørende, og det var bare, som om der manglede noget. 

Jeg begyndte at skrue op for syrlige dressinger med citronsaft og eddiker, cayennepeber, salt og alskens krydderier, men ofte føltes måltiderne stadig utilfredsstillende. 

Efter en rum tid med flade fornemmelser i køkkenet blev jeg langt om længe, heldigvis, bekendt med en smag, jeg ikke før havde hørt om: umami, den femte grundsmag udover salt, sødt, surt og bittert. 

Umami findes naturligt i kød, og eftersom jeg ikke længere brugte kød i mine retter, gav det pludselig mening, hvad problemet var. Derfor gik jeg fluks i gang med at læse om den for mig mystiske nye smagsgiver. 

Smagen umami er i sig selv svær at beskrive, men ordet stammer fra japansk og betyder "velsmagende" og "mundfylde". Først når smagen kombineres med andre smage, bliver den aktiveret, og den kommer særligt frem i tilberedning som stegning og bagning. Udover at smagen findes i kød, så er der faktisk en række kødfrie ingredienser, som også naturligt indeholder umami: tomater, ost, soyasovs og svampe. 

Som den madglade vegetar jeg er, blev jeg naturligvis begejstret for udsigten til mine fremtidige kulinariske udfoldelser, og særligt svampe har jeg udviklet et sandt kærlighedsforhold til i køkkenet. Derfor har svampe selvfølgelig fået en hovedrolle i dagens opskrift, som er en frokostburger med stegte friterede østershatte. 

Østershatten er en svamp, som egner sig godt til dagens ret på grund af dens milde smag og kødlignende konsistens ved tilberedning. Den vokser naturligt på bøgestammer, og så er det en vintersvamp, hvis sæson strækker sig fra november til maj. Det gør den dermed til en oplagt svamp at anvende i disse kolde vintermåneder. 

Og netop i de kolde vintermåneder kan det være rart med mad, der både er syndigt og sundt, hvilket denne østershatteburger er et eksempel på. Den er tilpas fedtet, men samtidig let på grund af østershattenes milde smag, kombineret med en frisk burgerdressing og de grøntsager, man ellers kan lide i en burger. Jeg har her valgt friske salatblade, agurk og avocado, som giver en dejlig friskhed til de knasende, friterede svampe. 

På grund af sin lette smag egner østershatteburgeren sig særligt godt som frokostmåltid, men med en frisk salat eller en portion ovnpomfritter til kan den sagtens serveres på aftensmadsbordet også. 

God fornøjelse!