Prøv avisen

Nisser på tapetet i Kaj Munks præstegård

Kaj Munks præstegård har nu købt de originale nissetapeter, der har siddet i præstegården, og som ved lidt detektivarbejde er fundet i Sverige. Foto: Ringkøbing-Skjern Museum.

På Ringkøbing-Skjern Museum fandt man tapetprøver fra Kaj Munks præstegård med nisser på

En tapetprøve fra Kaj Munks præstegård har givet et spændende fund. På nogle af fragmenterne var er tegninger af en paddehat, frøer og snegle og en lille rød snip er det mon en del af en nisse?

Det var Ringkøbing-Skjern Museum, som havde bedt Konserveringscenter Vest om at tage tapetprøver for at have domumentation for tidligere indretninger i præstegården, og det var i den sammenhæng, at tapet med den lille røde snip dukkede op.

LÆS OGSÅ: Hvad skrev Kaj Munk i digtet om den blå anemone

Jeg var spændt på, om vi kunne finde nissetapetet, fortæller Lisbeth Lunde Lauridsen, som er daglig leder af Vedersø Præstegård i en pressemeddelelse.

En eftersøgning gik i gang, og den gav pote. Maria Maxén fra Tapetarkivet på Nordiska Museet i Stockholm kunne genkende tapetresterne. Hun kunne henvise til Frostvikens Hembygdsförening i Jämtland, der stadig lå inde med originale ruller af nissetapetet.

Tapetet havde prydet hjemmet hos Dr. David Hummel i Gäddede i Jämtland i det nordvestlige Sverige. Dr. Hummel var også modstandsmand og hjalp nordmændene i grænseområdet under Anden Verdenskrig.

Kaj Munks præstegård har nu købt de originale tapeter, og maleren er gået i gang med at tapetsere Kaj Munks arbejdsværelse kaldet Regensen der skulle være lidt, der smagte af København, nu Kaj Munk var kommet helt til Vestjylland.

Tapetet kan for første gang beses af offentligheden den 15. november til arrangementet Jul i den gamle præstegård.