Nordsverige kalder til samisk inspireret kulturfest

Den nordsvenske by Umeå er udvalgt som europæisk kulturhovedstad næste år

Nordsverige kalder til samisk inspireret kulturfest
Foto: Leif Tuxen.

Forberedelserne har været i gang i lang tid, og i går præsenterede byen sig selv på Vor Frue Plads ved Københavns Domkirke.

Blandt de spektakulære indslag var et samertelt med udstilling og ikke mindst isskulptør Jens Thoms Ivarsson fra verdens største ishotel i Nordsverige, som først med motorsav og senere med mejsel forvandlede en kæmpe isblok til en portal til det ukendte, som han selv beskriver det over for Kristeligt Dagblad.

Isen blev i vinter skåret ud af Torne Elv, som er den største elv i Norrbotten i Sverige, anbragt i frysehus og altså nu transporteret til det centrale København.

LÆS OGSÅ: God lokalkultur er det, der tør spejle sig i det anderledes

Programmet for det nordsvenske kulturår er delt op i otte perioder, svarende til samernes forståelse af året i otte årstider for eksempel dyb vinter, tidligt forår, sandt forår, tidlig sommer og så videre. For besøgende vil der være mulighed for at opleve alle mulige kunstarter hen over året i et område, som strækker sig over hele Nordsverige, idet Umeå er gået sammen med en række andre byer fra Sundsvall syd for Umeå helt op til Kiruna.

For at vise, at samernes område også strækker sig ud over Sverige, er nogle af årets kulturaktiviteter henlagt til norske og finske byer i samernes enorme område.