De lyse nætter er tilbage

Fra i nat er det officielt de lyse nætters tid, der gennem tiden har været inspirationskilde til mange viser og digte

Tiden med de lange, lyse sommernætter har for mange sangskrivere og digtere været nærmest magisk. En af dem, der har ladet sig inspirere af fænomenet, er Thøger Larsen, der er manden bag ”Danmark, nu blunder den lyse nat.”
Tiden med de lange, lyse sommernætter har for mange sangskrivere og digtere været nærmest magisk. En af dem, der har ladet sig inspirere af fænomenet, er Thøger Larsen, der er manden bag ”Danmark, nu blunder den lyse nat.” . Foto: Ritzau Foto.

”Du danske sommer, min hilsen tag, du lyse nat og du lyse dag!”.

Sådan begynder sidste vers af Thøger Larsens tekst ”Du danske sommer” fra 1923. Og nu er det igen tid til, at vi skal hilse på den lyse nat.

De lyse nætter er navnet for den tid, hvor solen aldrig går længere ned end 18 grader under horisontlinjen. Det vil sige, at solens stråler stadig kan nå vores himmelstrøg, og i stedet for sort nat vil landet ligge hen i diffust tusmørke.

Fænomenet begynder officielt natten mellem den 5. og den 6. maj, selvom det i Skagen allerede indledes den 28. april og i Gedser først den 10. maj.

Tiden med de lange, lyse sommernætter har for mange sangskrivere og digtere været nærmest magisk. En af dem, der har ladet sig inspirere af fænomenet, er Thøger Larsen, der er manden bag ”Danmark, nu blunder den lyse nat.”

”Mildt om et evigt Danmark spår, sol over grønne sletter, lykke og lyse nætter,” lyder en del af sidste vers i teksten fra 1914.

Digteren Holger Drachmann har dedikeret et helt digt til sommerens lys, der ganske simpelt hedder ”I de lyse nætter.”

”Og i disse klare, lyse nætter, jeg med hele verden er fortrolig,” lyder det i digtet.

I 1991 udgav Alberte Winding albummet ”Lyse nætter”, hvor både de lyse nætter og hendes kærlighed vender tilbage og giver hende varme.

”Nu kommer fuglene igen, og lyset vælter pludselig ind, det kommer gennem alle sprækker, lyse nætter er tilbage. Nu kommer lydene igen, og verden vælter pludselig ind, med parasoller og sandaler, bølger maler alt i sand. Du er tilbage, med varme dage, du er hos mig.”

De lyse nætters tid varer omkring tre måneder og klinger derfor af igen i begyndelsen af august.