Prøv avisen

Nu er det officielt: De bedste historier på nettet fortælles af Kristeligt Dagblad

Kim Schou, digital til­rettelægger på Kristeligt Dagblad. – Foto: Leif Tuxen

Avisens digitale tilrettelægger har fået fin kollegial hæder for at stå bag de bedste digitale fortællinger på dansk

Mange tusinder af Kristeligt Dagblads læsere kender avisens grundige, digitale fortællinger fra vores hjemmeside k.dk. Redaktionen skaber dem ligesom den trykte avis ud fra tankegangen, at vi hellere vil være bedst end først. Derfor har vi i flere år arbejdet målrettet med at udvikle vores specialhistorier, som vi kalder dem, med alle de virkemidler, som internettet stiller til rådighed. For eksempel lyd, video og uendelig spalteplads.

Med redaktionens digitale tilrettelægger, Kim Schou, i spidsen var Kristeligt Dagblad først herhjemme til at give sig i kast med denne type journalistik på nettet, og fra begyndelsen har vi lagt vægt på at finde på nyt og overraske.

Alene det sidste års tid er det blandt andet sket med historier om den danske sang – fortalt som en sang – komplet med korindspilning og karaoke. Vi har fortalt historier om alt fra organdonation til Anden Verdenskrig og de bedste digte nogensinde, og vi har fortalt dem baglæns, som håndskrevet brev, som krønike og som korte videoer. Vi har lige markeret begyndelsen på markeringen af 500-året for Reformationen med specialhistorien om den tyske munk Martin Luthers liv i syv meget tegnede kapitler.

Vi har kort sagt konstant afprøvet nye fortælleformer. Og heldigvis har læserne taget rigtig godt imod alle de digitale eksperimenter. Henvisninger til Kristeligt Dagblads specialhistorier er blandt de mere varme varer på nettet.

Det er ikke gået ubemærket hen – heller ikke blandt kolleger og konkurrenter i andre danske medier. Og det var netop værdier som ”opfindsomhed” og ”risikovillighed”, der blev hædret, da Kim Schou mandag aften modtog den fineste hæder, branchen giver herhjemme for digital journalistik, DONA-prisen. Kim Schou er teknisk og designmæssigt hovedmanden bag alle specialhistorierne, der kan læses på k.dk, men han modtog også belønningen på vegne af sine mange kolleger på avisen, der løbende er med til at udtænke, skrive, optage og illustrere dem.

Den eksterne fagjury, der består af de tidligere par års DONA-prisvindere, og bestyrelsen for DONA, der står for Danish Online News Association, valgte årets vinder på grund af det signal, han sender til resten af branchen, lyder det i begrundelsen. Vinderen viser nemlig, at ”det ikke er nødvendigt med store budgetter og New York Times’ke bemandinger for at udfordre den gængse måde at formidle digital kvalitetsjournalistik”.

Kim Schou får prisen ”for sine mange digitale specialhistorier, hvor der er set stort på faste skabeloner og i stedet er fortalt historier på original, eftertænksom og overraskende vis. Nettet er stadig ungt og i udvikling, men Kim Schou må siges at udfordre og udvikle avisens fortællinger, så de ikke bare publiceres på nettet, men laves på nettets præmisser,” sagde Magnus Bjerg, formand for DONA’s bestyrelse, ved overrækkelsen.

På andendagen i går var Kim Schou stadig begejstret og taknemmelig for hæderen, der fysisk udtrykkes i en pokal og et diplom:

”Jeg arbejder sammen med nogle fantastiske kolleger, og vi sætter alle sammen stor pris på, at specialhistorierne hædres. Det er de gode, store og gennemarbejdede fortællinger, ægte journalistik, der derved belønnes. ”

Ud af 21 indstillede journalister og projekter var tre nomineret til DONA 2016. De nominerede var foruden Kristeligt Dagblad, der altså løb af med hæderen, også Filip Wallberg, der er journalistisk lektor ved SDU og selvstændig konsulent, samt DKpolitik ved Søren Pedersen. 

Læs alle Kristeligt Dagblads specialhistorier k.dk/specialhistorier

På Kristeligt Dagblads hjemmeside k.dk kan man finde mange historier, der er fortalt med brug af nyskabende metoder. De er nu belønnet med den danske branches fineste hæder for digital journalistik. Herover ses indledningen til en historie om den danske sangs 90-årsfødselsdag, og til højre er det begyndelsen på en fortælling om 12 unge pigers drømme og deres meget forskellige hverdagsudfordringer.