Prøv avisen

Nu kan man crashe og space ud på dansk

Man kan ifølge ordbogen ”space ud” på en sofa. Foto: Iris/Ritzau Scanpix

Ordbogen er blevet opdateret med 1643 nye ord, betydninger og faste udtryk fra danskernes hverdagssprog

Autogyro, beatificere, batyskaf.

Tre ord, som ikke i vid udstrækning indgår i det daglige sprogbrug, men alligevel nok til at blive optaget officielt i Den Danske Ordbog som betegnelser for: et lille, let luftfartøj, der får opdrift fra en vandret, vinddrevet rotor, og som får fremdrift fra en lodret, motordrevet propel; at paveligt erklære en person for salig som sidste trin inden helgenkåring i den katolske kirke; en ubådslignende dykkerklokke beregnet til videnskabelige undersøgelser på store havdybder.

Det er blot tre ord blandt 1612 nye ord, 19 nye betydninger og 12 faste udtryk, som Det Danske Sprog- og Litteraturselskab har tilføjet den digitale udgave af ordbogen, der er en oversigt over moderne dansk fra cirka 1955 til i dag.

Ordbogen opdateres to gange årligt for både at digitalisere den trykte ordbog fra 2003-2005 og få andre hyppigt anvendte ord fra hverdagssproget optaget i netversionen, ordnet.dk/ddo, som i dag indeholder over 100.000 opslagsord. Med projektet, som er en kulturpolitisk beslutning og både stats- og fondsstøttet, skal danskerne kunne slå ord op, som de møder i dagligdagen i aviser, i bøger og på sociale medier, og her også finde en opdateret beskrivelse af deres betydning. Det Danske Sprog- og Litteraturselskab har både levende mennesker og søgemaskiner til at overvåge udviklingen i det danske sprog og hyppigheden af anvendte ord.