Prøv avisen

Nu kan man få sin aske spredt med en fyrværkeriraket

Et online-firma ved navn Maslapidas.com tilbyder nu, at asken fra et menneske kan blive sendt til himmels med en fyrværkeriraket og spredt over et område, som den afdøde havde et forhold til. Arkivfoto: Fyrværkeri over Christiania Foto: Nana Reimers Denmark

Spansk firma tilbyder at sende aske til himmels for eksempel over et område, den afdøde havde tilknytning til

Når man dør, ønsker nogle, at asken bliver presset til en diamant, andre vil begraves i en økologisk kiste, der nedbrydes hurtigt i naturen, atter andre vil have urnen sat ned på de ukendtes gravplads. Der er mange måder at komme herfra på. Men den vel nok mest utraditionelle og spektakulære har et firma i Valencia fundet på. Maslapidas.com, som online-firmaet hedder, tilbyder nu, at asken fra et menneske kan blive sendt til himmels med en fyrværkeriraket og spredt over et område, som den afdøde havde et forhold til.

LÆS OGSÅ: Hvilken betydning har aske i Bibelen?

Det eneste, man skal gøre, er at kontakte firmaet og betale de mellem 500 euro (ca. 3730 kroner) i Valencia-regionen og 800 euro (knap 6000 kroner i resten af Spanien, det koster at komme herfra på den bragende måde.

Derefter tager firmaet ud og henter asken og forsyner den med en QR-kode, så den kan spores. Asken lægges i en plastikpose og puttes inden i i en slags granat sammen med krudtet. Granaten forsynes med den samme QR-kode samt en tændsats og hægtes på en raket, som derefter kan fyres af, hvor kunden ønsker det.

Vi ordner det hele. Hvis affyringen skal ske over et offentligt område, skal der indhentes tilladelse, og det kan godt tage sin tid. Derimod er det enhver frit for at sprede sin aske over en privat grund eller mark, og det letter selvfølgelig processen, oplyser Kike Mora fra firmaet til den spanske radiokanal Cadena SER.

LÆS OGSÅ: Bedemand tager død mands aske i pant

Spanierne er meget glade for fyrværkeri. Der er ingen byfest med respekt for sig selv, der ikke indledes eller afsluttes med et festfyrværkeri, som er så prangende, at Tivoli ville blive misundelig. Men i Valencia-regionen er fyrværkeri og krudt og kinesere nærmest en lidenskab. Det kan man forvisse sig om, hvis man besøger Valencia by i perioden fra 1. til 19. marts, hvor der hver eftermiddag kl. 14 er såkaldt Mascleta (bånd med kinesere bundet på et netværk af snore) på byens rådhusplads. Det allerstørste og mest larmende Mascleta finder sted den 19. marts, når den berømte Las Fallas-fest afsluttes.

Festen, der trækker en million turister til, rundes af med den såkaldte Nit del Foc (Ildens nat), natten mellem den 18. og 19. marts, hvor en stor del af det kommunale budget går op i røg, og med La Cremá, når gigantiske papmachéfigurer brændes af i byens gader.

Men også længere nede ad middelhavskysten, i Alicante, er hangen til krudt og raketter udbredt. Især sankthansaften (San Juán på spansk) og i ugen derefter optændes badebyens aftenhimmel af et imponerende fyrværkeri med en skov af faldende palmeraketter.

Så det er ikke underligt, at firmaet netop er fra Valencia, hvor der er historisk tradition for fremstilling af fyrværkeri. Ifølge Kike Mora har askespredning med raket fundet sted i mange år i området, men indtil nu kun på privat basis. Nu har firmaet, der egentlig har sin hovedforretning med at tillave gravsten, organiseret det, så alle kan komme herfra med et brag. Dog, så vidt vides, kun personer, der er døde i Spanien.