Prøv avisen

Ny hjælp i gamle flasker

På hjemmesiden www.pfandgeben.de kan enhver tysker med flaskeoverflod ringe efter en af de oplistede pantsamlere i kvarteret. Foto: Mathias Irminger Sonne.

Tøm køkkenskabet og hjælp en hjemløs: En tysk hjemmeside bringer pantsamlere på besøg i privaten

De fleste mennesker med hang til øl og læskedrikke kender problemet: Skabet, skuret eller balkonen bugner med øldunstende pantdåser, tomme sodavand og sære saftflasker, og nede i det lokale supermarked tager de kun halvdelen af netop disse panttyper retur for et beskedent beløb.

De fleste kender også det triste syn af pantjægere, der forgæves roder i byens skraldespande og buskadser for at finde pantflasker til at finansiere det næste måltid med.

De to fænomener har en flok studerende på Kommunikationsdesign ved Hoch-schule für Technik und Wissenschaft i Berlin skabt en succesfuld kombination af. På deres hjemmeside, www.pfandgeben.de, kan enhver tysker med flaskeoverflod finde netop sin by mellem Aachen og Zwickau og ringe efter en af de oplistede pantsamlere i sit kvarter.

LÆS OGSÅ: Æblet, der faldt og satte fysikken på formel

Blandt en snes navne i Berlin-Kreuzberg falder valget på flaskesamleren Sasa. Et opkald og en opvask senere står han i døren og kaster et taknemmeligt blik på bunken af flasker på balkonen.

Jeg lever på gaden og fra hånden til munden. Så det er jo som manna fra himlen med så mange pantflasker på én gang, siger Sasa, der får mellem nul og tre opkald om dagen. Flest om sommeren, hvor der også er flere flasker at finde i parker og gader.

Folk drikker nok bare mere om sommeren, ræsonnerer han.

Der er ingen regler for, hvem der kan registrere sig ved pfandgeben.de. Brugerbe-dømmelser, der kun kan ses af de frivillige administratorer bag netværket, afslører dog, om samlerne er pålidelige panthentere og fortsat skal figurere på siden.

Nogle er hjemløse og drikker lidt for meget som mig, siger den 49-årige Sasa.

Andre er maniske flaskesamlere, men der er også pensionister, der gerne vil tjene lidt ekstra og komme ud af huset og møde mennesker. Men det er jo et ærligt erhverv, som ingen kan have noget imod.

Den eneste forudsætning for at være med i det tyske pantsystem er, at man ejer en mobiltelefon. Det er ikke noget problem i dag, mener Sasa.

Jeg har fået den her foræret engang, siger han glad og vinker med en voluminøs mobil. Og folk ringer jo til mig, så det koster ikke noget. Så skal jeg bare finde et sted at lade den op.

Med næverne fuld af pantposer begiver han sig ned fra fjerde sal og styrer målrettet hen mod nærmeste flaskeautomat. Det kan man faktisk se fra balkonen, hvor udsigten er markant kønnere uden alle flaskerne. Samtidig er parforholdet en diskussion fattigere i forhold til, hvem der går ned med pant. Hvis man lægger god samvittighed oven i det regnestykke, må der mindst være tale om win-win-win.