Prøv avisen

Boplads kaster nyt lys over vikingernes færden i Vinland

Ved L’Anse aux Meadows på Newfoundland findes den hidtil eneste udgravede vikingeboplads i Amerika. Dette billede stammer herfra, hvor der er et besøgscenter med en rekonstruktion af vikingebyen. Nu mener forskere at have fundet en boplads mere. Foto: Scanpix

Hidtil er der kun ét sted i Amerika fundet spor efter Leif den Lykkelige og hans mænd. Nu mener arkæologen Sarah Parack at have fundet en ny vikingeboplads 450 kilometer derfra

Det var en sensation, da arkæologer i 1960 fandt sporene efter en vikingeboplads ved L’Anse aux Meadows på vestkysten af den canadiske ø Newfoundland. For dermed var det bevist, at grønlandsfareren Erik den Rødes søn, Leif den Lykkelige – der ifølge de islandske sagaer drog videre vestpå omkring år 1000 til landet, han kaldte Vinland – rent faktisk havde opdaget Amerika 500 år før Columbus.

Nu tyder alt på, at forskere ved hjælp af moderne satellitteknologi har gjort en tilsvarende opdagelse af en vikingeboplads 450 kilometer fra den anden ved Point Rosee på Newfoundlands østkyst. Dermed ser der ud til at være bevis for, at nordboerne var så mange, at de kunne etablere to kolonier, og at de nåede længere mod vest, end man hidtil har vidst. Og det faktum, at der var to kolonier, kunne tyde på, at vikingernes ophold i Vinland stod på over nogen tid frem for at være et enkelt kort eventyr.

article_related_article id=266072 view=all>

Dette kort viser de ruter, vikingerne rejste ad på deres togter ud i verden. Øverst til venstre når den røde streg til Newfoundland ud for Canadas kyst.
Sådan forestiller en kunstner sig Leif den Lykkeliges landgang på Newfoundland, som han kaldte Vinland. De nye fund tyder på, at der var flere vikinger, og at nordboernes kolonisering af Vinland var mere omfattende, end vi hidtil har vidst.