Nyd regnen og pluk svampe

Det kan lade sig gøre at finde svampe i de danske skove året rundt, men chancerne er særligt fine i efteråret, hvor skovbunden ofte er fugtig

Kantarel er en af de mest almindelige og velsmagende spisesvampe. - Foto:
Kantarel er en af de mest almindelige og velsmagende spisesvampe. - Foto:.

De sidste dages regnfulde vejr kan have drillet, hvis man havde sat næsen op efter lange traveture eller udendørs lege med børn og børnebørn.

Men det har været godt for en ting - svampe. Svampe foretrækker fugtige steder og gror ivrigst efter perioder med regn. Så om ikke andet kan en cremet svampestuvning måske kompensere for den halvvåde vandretur.

Læs også: Sådan undgår du giftige svampe, når du går på svampejagt

Lige nu er der specielt gode muligheder for at finde rørsvampe, champignoner og de sidste kantareller.

De fleste svampearter vokser i skoven, og der er meget frie regler for at samle svampe i de danske statsskove. Som udgangspunkt må man samle de svampe, man ønsker. Der kan dog være opsat skilte med særlig information om indsamling, og i så fald skal man selvfølgelig følge skiltene.

I de private skove er reglerne for indsamling lidt strammere. Man må færdes fra kl. 7 til solnedgang, men kun til fods og kun på stierne og de anlagte veje. Man må således ikke gå bort fra stierne og ind mellem træerne, selvom det ofte er der, der er flest svampe. Desuden må man heller ikke gå tættere end 150 meter på beboelses- og driftsbygninger.

Uanset hvor man satser på at finde svampe, er det en god ide at forsyne sig med en kurv at lægge dem i og en lille kniv til at skære dem fri med. Medmindre man er en meget habil svampejæger, er en svampebog til at hjælpe med identifikationen også uundværlig. Desuden kan et forstørrelsesglas være på sin plads, så man kan tage et nærmere kig på svampe, som man eventuelt ikke genkender.

Så længe man er nybegynder inden for svampesamling, er det også en god idé at tage ud sammen med en eller flere andre, der har erfaring med svampe, for det kan være en udfordring at finde de rigtige svampe uden en vis rutine.

Morten D. D. Hansen, museumsinspektør på Naturhistorisk Museum i Aarhus og selvudnævnt ”chef-kratlusker”, advarer mod at spise svampe, man selv har fundet, hvis man ikke er fuldstændig sikker på, at de er spiselige.

”Vi har aldrig før set så mange tilfælde af svampeforgiftninger som nu, fordi alle vil ud og æde naturen. Det skal man være varsom med,” siger han.