Det kan betyde goddag eller en aftale. Håndtrykket kan i dag sendes som et blandt tusinder af humørikoner, en emoji, og snart kan du sende håndtryk i hele 25 forskellige hudfarvekombinationer i beskeder på en smartphone eller på andre digitale beskedtjenester.
Apple lancerer i foråret en række nye emojis, herunder multifarvede håndtryk, som i dag findes i fem ensfarvede variationer. Måske et forsøg på at imødekomme venskaber på tværs af hudfarver.
Ud over håndtrykkene er Apple endnu en gang på banen med en identitetspolitisk udvidelse, da en gravid mand og en kønsneutral gravid person også finder vej til emoji-kartoteket.
Siden verdenshistoriens fire første menneskelignende emojis –med titlerne Dreng, Pige, Mand, Kvinde – så dagens lys i 1997 på japanske enheder, er ikonerne blevet tiltagende specifikke og dermed mindre åbne for fortolkning i et univers, der nu rummer knap 4000 af slagsen.
Gravid mand-emojien er således primært tiltænkt at rette sig mod transpersoner, men den kan i en snæver vending også bruges som symbol på en korthåret, gravid kvinde eller en person, der har spist lidt for meget og erhvervet sig en oppustet mave.
Der er i de seneste år blevet tilføjet flere udgaver af allerede eksisterende emojis i Apples kartotek med det formål at være kønsinkluderende. Det gælder for eksempel tilføjelsen af ”Mrs. Claus”, altså en julekvinde, samt en voksen uden nærmere specificeret køn. Siden 2018 har der også været en dansende ikon-mand ved siden af en dansende kvinde. Der skal jo som bekendt to til en tango!
Er man ikke klar til multifarvede eller kønsneutrale ikonhilsner, kan man snart også bare sende en hilsen med en hamsa, som er en hånd med et øje indeni, som benyttes i både jødedommen, kristendommen og islam og siges at beskytte mod det onde.
Hvem bruger så alle disse ikoner i deres beskeder? Tiden, hvor man afsluttede hver besked med et hjerte, klappende hænder eller ved at vende en tommelfinger opad, er måske allerede forbi – i hvert fald for de unge.
I en undersøgelse fra sidste år spurgte sprogforskere ved Københavns Universitet 60 1. g’ere på et københavnsk gymnasium om deres emoji-præferencer. De foretrækker i langt højere grad end deres forældre og bedsteforældre slet ikke at bruge emojis.
Med andre ord er humørikoner blevet en aldersmarkør. Det er især hjertet, tommelfingeren og klappehænder, som får dumpekarakter ifølge en undersøgelse lavet blandt 2000 engelske 16-29-årige, mens en flamme og et skørt ansigt med asymmetriske øjne og tungen ud af munden åbenbart stadig holder.
Ofte vælger unge bare at bruge den gamle metode med kolon-prikker og parentes til at lave et glad smiley-ikon :)