Prøv avisen

Nye tider for Maarup Kirke

Den engelske fregat ”The Crescent” forliste ud for Maarup i december 1808. 226 besætningsmedlemmer døde, og de blev begravet i en fællesgrav på kirkegården ved Maarup Kirke. I 1940 blev ankeret bjærget og opsat på kirkegården. – Foto: Cæciliie Philipa Vibe Pedersen.

Maarup Kirke i Vendsyssel undergår i øjeblikket en trinvis nedtagning. Dens videre skæbne er endnu ukendt

Tæt på havets rasen syd for Lønstrup i Vendsyssel ligger resterne af Maarup Kirke stolt i landskabet. Kirken, der er opført sent i det 13. århundrede, bestod oprindelig af et kvadratisk kor og et rektangulært skib, der kunne huse små 80 kirkegængere. Den senromanske kirke har længe været et symbol på Vesterhavets barske fiskerkultur, og mange sømænd ligger begravet på kirkegården. Nu er turen kommet til kirken selv, for havet har ædt sig hele vejen ind til kirken.

LÆS OGSÅ: Rekviem for Maarup Kirke

Efter flere års forsøg på at sikre kirken besluttede Skov- og Naturstyrelsen, der har ejerskab over kirken, at dens skæbne skulle være en trinvis nedtagning. Den sidste gudstjeneste blev holdt i kirken den 24. marts 2008 i forbindelse med anden påskedag, og et lille halvt år senere begyndte man nedtagningen. Blytaget var det første, der blev fjernet og herefter blev murene pillet ned til to meters højde. I samme omgang flyttede man det store anker fra det forliste skib The Crescent hen til en sikker plads.

Kirken blev verdenskendt da den i 1987 dannede ramme for et par scener i filmatiseringen af Karen Blixens fortælling Babettes Gæstebud, der indbragte manuskriptforfatter og instruktør Gabriel Axel både en Oscar og en Bafta-pris for bedste udenlandske film. Hvert år er der cirka 300.000 besøgende, der kommer for at få et glimt af kirken.

I efteråret 2011 var kirken kun syv meter fra skrænten, og man besluttede derfor at rive den vestlige del af skibet ned. Størstedelen af delene fra kirken bliver opbevaret hos Skov- og Naturstyrelsen. En arbejdsgruppe kaldet Maarup Kirkes venner har igangsat et forsøg på at skaffe midler nok til, at kirken kan blive genopført andetsteds.

Maarup Kirke holdt op med at være sognekirke, da Lønstrup Kirke blev bygget i 1928. Samme år fredede Nationalmuseet Maarup Kirke som et mindesmærke og havde det i sin besiddelse, indtil det blev overtaget af Skov- og Naturstyrelsen i 1989. Den originale døbefont og altertavle er blevet flyttet til Lønstrup Kirke, og alle rester af gravsteder ligeså. – Foto: Cæciliie Philipa Vibe Pedersen.