Økologisk eller ej - vi elsker vores mad

I årevis har det økologiske hvedemel været elendigt at bage med, men her i sommer har Poul Joachim Stender fået øjnene op for det økologiske dalarhvedemel

Dejen skal hæve i 12 timer, fordi den økologiske gær får dej til at hæve langsommere end almindelig dej.
Dejen skal hæve i 12 timer, fordi den økologiske gær får dej til at hæve langsommere end almindelig dej. . Foto: Karsten Schnack/Scanpix.

I dag er det svært at undgå økologiske varer. Det gør heller ikke noget, så lang tid de smager godt. Det gør for eksempel økologisk smør. Det er kværnet på den helt rigtige måde, er dejligt gult, og man kan smage, at koen har fået noget lækkert at spise.

Men fordi mad er økologisk, er det ikke ensbetydende med, at smagen er tiptop. Hvis nogen påstår, at alle økologiske varer smager bedre end de konventionelle, må det skyldes, at de får en bedre smag i munden ved at spise produkter, som er udnævnt til at tage vare på kloden og dyrene.

Man kan sige meget godt om økologi. Men det kan også blive en sovepude. Det må fortsat være bedre for kloden at være et venligt menneske i ethvert møde med andre mennesker end at klare sine forpligtelser over for menneskeheden udelukkende gennem sine økologiske indkøb.

Tommy Seebach sang til et melodigrandprix: ”Krøller eller ej - vi elsker vore børn.” Vi madelskere synger: ”Økologisk eller ej - vi elsker vores mad.” Og en af de ting, som madelskere sætter stor pris på, er godt bagværk.

I årevis har det økologiske hvedemel været elendigt at bage med. Det har heller ikke smagt interessant. Men i sommerferien fik jeg øjnene op for det økologiske dar-larhvedemel, som ikke kun har en fyldig smag. Bageevnen er fornem!

Og derfor vil jeg, en økologisk kætter, videregive denne opskrift på økologiske boller. Ikke fordi de er økologiske. Men fordi de smager godt og giver en god appetit på at leve og være et venligt menneske.