Olivenolie kan blive en mangelvare

Produktionen af olivenolie i verden vil falde med en fjerdedel i år som følge af tørke i Spanien, en bakterie i Italien og en flue i Frankrig

Olivenelskernes redning kan blive de græske oliventræer. Grækenland er EU's tredjestørste producent af olivenolie efter Spanien og Italien. -
Olivenelskernes redning kan blive de græske oliventræer. Grækenland er EU's tredjestørste producent af olivenolie efter Spanien og Italien. - . Foto: Henrik Pyndt Sørensen/Scanpix.

Indbegrebet af Sydeuropa og sydeuropæisk gastronomi er truet. Den tynde, grøngyldne stråle af olivenolie, der forvandler salater og grøntsager til gourmetretter, tørrer lige så stille ind, og for tusinder af olivenproducenter i Sydeuropa risikerer 2015 at blive et katastrofeår. Verdens største producenter, Spanien og Italien, som tilsammen producerer to tredjedele af al den olivenolie, der forbruges i verden, er ramt af hver sin plage.

I Spanien er det tørken, som i år ødelægger olivenhøsten. Sædvanligvis leverer de spanske oliventræer, hovedsageligt i Andalusien, omkring 1,6 millioner tons oliven, eller 45 procent af det globale forbrug af olivenolie. Men i år risikerer produktionen at blive halveret på grund af tørken.

”Hvis regnen ikke snart kommer, kan vi ryge helt ned på 850.000 tons,” siger Enrique Delgado, sekretær i den spanske sammenslutning af olivenproducenter, til det franske nyhedbureau AFP.

I Italien er det en bakterie, Xylella fastidiosa, som systematisk er ved at ud-rydde olivenlundene i hele den sydlige del af landet. Bakterien angriber træerne, som lige så stiller tørrer ind og går ud, og den spredes med lynets hast af insekter, der bærer smitten fra træ til træ.

Xylella fastodiosa menes at være kommet til Europa med en ladning kaffe fra Costa Rica. Den blev først konstateret i olivenlundene omkring byen Lecce. Ifølge organisationen Voce dell'Olivo er omkring 1,8 millioner oliventrær eller 18 procent af træerne i området mellem Lecce og Gallipoli smittet med bakterien. Den eneste kendte behandling er at fælde og brænde de smittede træer, og 30.000 oliventræer vil blive fældet i et forsøg på at forhindre sygdommen i at brede sig.

Og da to ulykker sjældent kommer alene, har den milde vinter i Frankrig favoriseret en flue, hvis larver nu fortærer olivenfrugterne på træerne, inden de når at udvikle sig.

Den franske produktion er for lille til, at den påvirker verdensmarkedet. Men kombinationen af den spanske tørke og den italienske sygdom betyder, at den europæiske produktion i år forventes at blive 25 procent mindre end sidste år. Og det betyder højere priser. Ifølge producenternes organisationer er markedsprisen på jomfruolie steget fra knap 22 kroner til 30 kroner literen, en vækst på 40 procent i løbet af de sidste seks måneder.

Olivenelskernes redning kan blive Grækenland, der er EU's tredjestørste producent af olivenolie efter Spanien og Italien. Men også Tunesien og Marrokko står på spring for at kompensere for den manglende spanske og italienske produktion.

Samlet producerer verden normalt 2,7 millioner tons af den grønne, velsmagende olie. Heraf kommer de tre fjerdedele fra Italien, Spanien og Grækenland