Tag på olivenrejse ind i det sydgræske efterår

Tag til kystbyen Kardamili med Poul Joachim Stender og Kristeligt Dagblad og oplev sammenhængen mellem oliventræet, kristendom, mytologi og det moderne Grækenland i november 2021

En læserejse til kystbyen Kardamili i Grækenland byder på særpræget arkitektur, billedskønne landskaber og ikke mindst sæsonens olivenhøst.
En læserejse til kystbyen Kardamili i Grækenland byder på særpræget arkitektur, billedskønne landskaber og ikke mindst sæsonens olivenhøst.

Høsten af olivenfrugterne i Grækenland begynder i november. Overalt ser man grækerne banke oliven af træerne, samle dem i sække og fragte dem til de oliepresser, der er i næsten hver eneste landsby. Turisterne har forladt Sydgrækenland, og efterårsregnen har kaldt blomsterne frem. Kastanjer og appelsiner er modne.

Rejsens mål er kystbyen Kardamili på Mani-halvøen, hvor den bedste olivenolie i Grækenland fremstilles.

Området er kendetegnet ved en særpræget arkitektur og billedskønne landskaber. For det meste er november i Sydgrækenland fuld af sol. Der kan bades fra Kardamilis strande, og på de græske taverner er de velsmagende vinterretter kommet på bordet.

Formålet med rejsen er at udforske den hemmelighedsfulde sammenhæng mellem oliventræet, kristendommen, den græske mytologi og det moderne Grækenland. Det vil ske, ved at rejsedeltagerne blandt andet selv deltager i høsten af olivenfrugterne og i produktionen af den grønne, duftende olie. Men også ved besøg i kirker og klostre, hvor olivenolien bruges i ritualer.

I Messenien ligger store appelsinplantager. Selvom rejsen er en olivenrejse, bliver der også mulighed for at være med i høsten af de søde græske appelsiner.

Foruden Poul Joachim Stender, der er præst og forfatter, deltager også professor dr. med. Steen Stender, der i et foredrag ser på olivenolien med videnskabelige øjne.